Την παραίτησή του υπέβαλε επίσημα σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος του ζήτησε  να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας, χωρίς ωστόσο να διευκριζίεται εάν ο Ματαρέλα θα διαλύσει τη Βουλή ή θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

H ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, δέχθηκε σήμερα το πρωί στο προεδρικό μέγαρο τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών, καθηγητή Μάριο Ντράγκι ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στη χθεσινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Γερουσία, επανέλαβε την παραίτησή του και την παραίτηση της Κυβέρνησης της οποίας προήδρευε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε γνώση του γεγονότος αυτού. Η Κυβέρνηση παραμένει στη θέση της για τον χειρισμό των τρεχουσών υποθέσεων».

«Ευχαριστώ. Και οι τραπεζίτες χρησιμοποιούν κάποιες φορές την καρδιά τους», είπε ο Ντράγκι συγκινημένος από τα χειροκροτήματα, νωρίτερα, όταν ζήτησε διακοπή της συνεδρίασης της Γερουσίας, προκειμένου να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Καθοριστική ήταν η απόσυρση της υποστήριξης τριών από τους κυβερνητικούς εταίρους του συνασπισμού του Ντράγκι το βράδυ της Τετάρτης, αφότου ο πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, απειλώντας να παραιτηθεί. Η κίνηση ουσιαστικά έδωσε τέλος στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας που κυβερνούσε από τον Φεβρουάριο του 2021.

Χθες, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Γερουσία ήταν ταπεινωτικό για τεχνοκράτη πρωθυπουργό: μόλις 95 ψήφισαν υπέρ του Μάριο Ντράγκι σε σύνολο 321 γερουσιαστών, δηλαδή ποσοστό μικρότερο του 30%. Και τρία από τα τέσσερα μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού – Κίνημα Πέντε Αστέρων, Λέγκα του Βορρά και Φόρτσα Ιτάλια – απείχαν ή δήλωσαν απλή παρουσία.

Ο Ντράγκι θεώρησε, όπως ήταν αναμενόμενο, την εξέλιξη αυτή ως έλλειψη εμπιστοσύνης και σεβασμού στο πρόσωπό του και προχώρησε στην οριστικοποίηση της απόφασής του να παρατηθεί από την πρωθυπουργία. Πλέον, ακολουθούν πρόωρες εκλογές, οι οποίες, σύμφωνα με τη χθεσινή La Reppublica, ενδέχεται να διεξαχθούν στις 2 Οκτωβρίου.

Aνησυχία για το spread

Μετά την οριστικοποίηση της παραίτησης του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, οι αναλυτές επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη για πρόωρες βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο, πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι τελικές αποφάσεις, όμως, θα πρέπει να ληφθούν από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δεν αποκλείεται, με τηλεοπτικό διάγγελμα, να πληροφορήσει τους Ιταλούς σχετικά με το ποια ακριβώς θα είναι τα επόμενα βήματα.

Όπως μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai, η κύρια ανησυχία στην φάση αυτή είναι η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και η συγκράτηση του spread, το οποίο σήμερα ξεπέρασε τις 240 μονάδες.

«Βουτιά» στο Μιλάνο

Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο του Μιλάνο τελεί υπό κλοιό διαδοχικών πιέσεων, διολισθαίνοντας στο -2,37% και τις 20.843.12 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή