Στην επένδυση έως και 1 δισ. δολαρίων για την αγορά νέων μουσικών καταλόγων και την παραγωγή νέων μουσικών κομματιών θα προχωρήσει η εταιρεία BMG, ιδιοκτησίας του γερμανικού μιντιακού κολοσσού Bertelsmann AG, προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία της στον κλάδο. Μάλιστα, μόλις σήμερα ανακοίνωσε ένα ακόμη deal που αφορά στην αγορά του μουσικού καταλόγου του γνωστού Γάλλου καλλιτέχνη, Ζαν Μισέλ Ζαρ.

Με το streaming να αποτελεί πηγή μεγάλων κερδών για τη μουσική βιομηχανία, οι εταιρείες του κλάδου επενδύουν συνεχώς σε νέους καλλιτέχνες και μουσικούς καταλόγους προκειμένου να προσελκύσουν το κοινό. Δεν είναι τυχαίο πως μέσα στην τελευταία διετία έχουν επιτευχθεί μεγάλα deals που αφορούν πωλήσεις μουσικών καταλόγων έναντι υψηλότατων ποσών.

Διαβάστε επίσης: The Ellinikon Experience Park: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για το καλοκαίρι 2022

Βροχή συμφωνιών 

Μιλώντας στους «Financial Times», ο διευθύνων σύμβουλος της BMG (Bertelsmann Music Group), Χάρτβιγκ Μάσουχ υποστήριξε πως η εταιρεία του σκοπεύει να ξοδέψει 450 εκατ. ευρώ για την αγορά μουσικών καταλόγων μόνο μέσα στη φετινή χρονιά. Κονδύλια στα οποία δεν υπολογίζονται καν τα περίπου 500 εκατ. δολάρια που θα δώσει για την αγορά του μουσικού καταλόγου του δημοφιλούς ροκ συγκροτήματος των Pink Floyd.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε εντατικές συνομιλίες και φαίνεται πως το deal είναι προ των πυλών. Θα είναι δε, ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα για αγορά μουσικού καταλόγου από εταιρεία του κλάδου.

Μόλις πριν λίγες ημέρες η εταιρεία ανακοίνωσε την αγορά του μουσικού καταλόγου του βρετανικού συγκροτήματος Simple Minds, που περιλαμβάνει πάνω από 240 τραγούδια και αρκετά άλμπουμ που έφτασαν στο νούμερο ένα των βρετανικών charts. Και σήμερα ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με τον Γάλλο καλλιτέχνη Ζαν Μισέλ Ζαρ.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία κατάφερε να δώσει τα χέρια με τον Ζαν Μισέλ Ζαρ, που ήταν από τους πρωτοπόρους στον ήχο της ηλεκτρονικής μουσικής. Η γερμανική εταιρεία εξάλλου είχε ήδη αποκτήσει τα δικαιώματα από τις πρώτες ηχογραφήσεις του καλλιτέχνη, μέσω της γαλλικής δισκογραφικής Francis Dreyfus Music, την οποία είχε εξαγοράσει το 2012.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα, επιβεβαιώθηκε η συμφωνία εξαγοράς του μουσικού του καταλόγου του Ζαν Μισέλ Ζαρ έναντι άγνωστου χρηματικού ποσού. Αν και δημοσιεύματα κάνουν λόγο για σίγουρα τη μεγαλύτερη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα για αγορά μουσικού καταλόγου Γάλλου καλλιτέχνη.

Τα γνωστότερα από τα άλμπουμ του Ζαρ, το «Oxygene» και το «Equinoxe» χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’70, αλλά εξακολουθούν να έχουν απήχηση. Ο Ζαρ μετρά την πώληση τουλάχιστον 85 εκατ. δίσκων και CD και οι συναυλίες του που συνδυάζουν ήχο και φως προσελκύουν εκατομμύρια κόσμου. Ιστορική παραμένει η συναυλία του με φόντο τις πυραμίδες του Κάιρο, τον Πύργο του Άιφελ, αλλά και την συναυλία του στη Μόσχα το 1997 που προσέλκυσε 3,5(!) εκατ. θεατές.

Η συμφωνία με το KKR

Στη φιλόδοξη στρατηγική επέκτασης της BMG έχει συμβάλει και η στρατηγική συνεργασία που έκλεισε πέρυσι με το αμερικανικό μέγα επενδυτικό fund KKR. Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την από κοινού αγορά πνευματικών δικαιωμάτων και μουσικών καταλόγων καλλιτεχνών μέσα από μια κοινή δεξαμενή κονδυλίων ύψους περίπου ενός δισ. δολαρίων, καθώς οι προοπτικές κερδοφορίας του κλάδου έχουν προσελκύσει όλα τα μεγάλα επενδυτικά fund.

Υπολογίζεται πως το KKR, το Blackstone και το Apollo δαπάνησαν πάνω από 3 δισ. δολάρια πέρυσι για την αγορά μουσικών δικαιωμάτων.

Μέχρι τώρα η BMG και η KKR έχουν «κλείσει» έξι με επτά μεγάλες συμφωνίες μαζί, έχοντας περίπου εξαντλήσει την δεξαμενή των κοινών κονδυλίων τους, αλλά η BMG σκοπεύει να προχωρήσει και μόνη της δαπανώντας τουλάχιστον άλλα τόσα χρήματα για νέες συμφωνίες. Δεν είναι τυχαίο πως ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, μιλώντας στους FT, σχολίασε πως πλέον ο ρυθμός των συμφωνιών που κλείνει, φτάνει την μία την εβδομάδα!

Οι νέες προσθήκες βελτιώνουν τα έσοδα της εταιρείας επιτρέποντας της να χρηματοδοτήσει τα νέα project και τις νέες εξαγορές που έχει στα σκαριά. Μόνο μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, τα έσοδα της BMG αυξήθηκαν κατά 25% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα οι συνολικές της αποδόσεις για τη χρονιά να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 663 εκατ. ευρώ που αποκόμισε πέρυσι.

Μόνο πρόβλημα είναι πως το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον ανεβάζει συνεχώς τις τιμές, με την αξία των μουσικών καταλόγων να έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus