Το ισχυρό δολάριο που «ροκανίζει» τα κέρδη των αμερικανικών πολυεθνικών και η έκβαση της συνεδρίασης της Federal Reserve θα είναι τα δύο βασικότερα στοιχεία που θα επηρεάσουν το κλίμα στην Wall Street την ερχόμενη εβδομάδα. Αν και τουλάχιστον από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δεν αναμένονται εκπλήξεις.

Τόσο οι αναλυτές όσο και αξιωματούχοι της Fed φρόντισαν να προετοιμάσουν τις αγορές, τις τελευταίες εβδομάδες, πως το συμβούλιο πιθανότατα θα εγκρίνει μια ακόμη πολύ δυναμική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, στην προσπάθεια της να εντείνει την μάχη κατά του πληθωρισμού που καλπάζει. Όμως, η… ψυχολογική προετοιμασία των αγορών δεν αλλάζει το τελικό δυσμενές αποτέλεσμα για την οικονομία, δεδομένου πως στους επιμέρους δείκτες ήδη αποτυπώνεται η… προσγείωση της οικονομίας φουντώνοντας τα σενάρια μιας ύφεσης.

Διαβάστε επίσης: Νέο καμπανάκι ΔΝΤ για την αμερικανική οικονομία

Αυτό, ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το παράθυρο μιας χαλάρωσης του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, κάτι για το οποίο οι επενδυτές θα «σκανάρουν» με προσοχή τόσο το ανακοινωθέν του συμβουλίου όσο κυρίως τις δηλώσεις του Τζέι Πάουελ, μετά το πέρας της συνεδρίασης. Πραγματικά, οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν μετριοπαθείς αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της χρονιάς.

Καμία έκπληξη

Σε πρώτη φάση, η επικείμενη συνεδρίαση δεν αναμένεται να φέρει κάποια αλλαγή στη ρότα που έχει ήδη διαμορφώσει το συμβούλιο. Εξάλλου τα στοιχεία του Ιουνίου από το μέτωπο του πληθωρισμού επεφύλασσαν ένα ακόμη σοκ, με μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο του δείκτη που έδειξε πως, για την ώρα τουλάχιστον, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής δεν έχει καταφέρει να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Διαβάστε επίσης: UBS: Τα σενάρια ύφεσης και οι επιπτώσεις στις αγορές 

Συγκεκριμένα, ο δείκτης εκτοξεύτηκε στο 9,1%, αντί του 8,8% που περίμεναν οι αναλυτές, σημειώνοντας σημαντική αύξηση από το 8,6% το Μάιο. Στα επίπεδα δε, αυτά κατέγραψε νέο υψηλό 40 ετών και συγκεκριμένα από το Δεκέμβριο του 1981.

Με το πληθωριστικό ρίσκο να παραμένει υψηλό, οι αναλυτές ξεκαθαρίζουν πως θα χρειαστεί είτε μια απρόσμενη μεγάλη άνοδος της ανεργίας είτε η υποχώρηση της οικονομίας σε ύφεση, ώστε η Fed να σηκώσει χειρόφρενο. Η επιβράδυνση που ήδη παρατηρείται δεν είναι αρκετή για να αλλάξει τις προτεραιότητες της κεντρικής τράπεζας.

Μια μεγάλη άνοδος της ανεργίας μοιάζει απίθανη δεδομένου πως και οι κενές θέσεις εργασίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Όμως, η διολίσθηση σε ύφεση δεν μπορεί, πλέον, να θεωρείται απίθανη, τουλάχιστον για την ερχόμενη χρονιά.

Έρχεται ύφεση; 

Με δεδομένο και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον διεθνώς λόγω του πολέμου, πρόσφατη σφυγμομέτρηση του Bloomberg μεταξύ έγκριτων οικονομολόγων έδειξε πως πλέον ανεβάζουν την πιθανότητα μιας ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες στο 47,5%, από το 30% που ήταν τον Ιούνιο.

Στο μοντέλο του Bloomberg Economics η πιθανότητα μιας ύφεσης ανεβαίνει στο απόλυτο ποσοστό του 100%, μέσα στους επόμενους 24 μήνες.

Σχολιάζοντας τα δεδομένα ο Τζερόμ Πάουελ, σε πρόσφατες δηλώσεις του, είχε υποστηρίξει πως η αποτυχία στην αποκατάσταση της νομισματικής σταθερότητας θα είναι μεγαλύτερο λάθος για την Fed, από το να ωθήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση. Όμως, για την ώρα τα επίσημα σενάρια της Τράπεζας είναι πως η προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας θα είναι ομαλή και πως η ύφεση θα αποφευχθεί. Αν, και εφόσον, η ύφεση αυτή έρθει, είναι δύσκολο το συμβούλιο να μπορεί να την αγνοήσει.

Κάποιοι αναλυτές θεωρούν πως η οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Κάποιοι θεωρούν ότι η υποχώρηση σε ύφεση μπορεί να επιβεβαιωθεί ήδη με τα στοιχεία του ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου, που θα δημοσιευτούν την ερχόμενη Πέμπτη. Αν η επίδοση του ΑΕΠ οδηγήσει το δείκτη σε αρνητικό έδαφος, θα είναι το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, μετά την υποχώρηση κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο, κάτι που μεταφράζεται σε τεχνική ύφεση. Αν και όσο η απασχόληση παραμένει σε υψηλά επίπεδα, το συμβούλιο θα έχει τη δυνατότητα, με βάση και τις στρατηγικές προτεραιότητες της Fed, να παραμείνει εστιασμένο στην ανάγκη να σταθεροποιηθούν οι τιμές.

Βέβαια, τα πράγματα πιθανότατα θα συνεχίσουν να δυσκολεύουν τους επόμενους μήνες, καθώς μεσολαβούν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, η πορεία του πολέμου, η εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης, η πανδημία, τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Αναφορικά με το τελευταίο, ήτοι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, εξανεμίζονται οι ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης, καθώς ο πόλεμος περιέπλεξε και πάλι το τοπίο. Τα δύο τρίτα των αμερικανικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την National Association of Manufacturers, δεν περιμένουν επίλυση των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα πριν το 2023 ή και αργότερα.

Ακριβό μου δολάριο 

Μέσα στο περιβάλλον αυτό η πορεία που θα ακολουθήσουν τα εταιρικά αποτελέσματα θα έχουν τη δική τους σημασία για την Wall Street. Για την ώρα τα εταιρικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου κινήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα, αισθητά καλύτερα από ότι περίμεναν οι αναλυτές. Το 75,5% των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων του S&P 500 ήταν υψηλότερα από ότι αναμενόταν. Όμως, οι περισσότερες επιχειρήσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την σταθερή επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος, αλλά και την πίεση που ασκεί στην κερδοφορία τους το ισχυρό δολάριο.

Το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται σε υψηλό 20ετίας έναντι του καλαθιού των κυριότερων έτερων διεθνών νομισμάτων, με τα κέρδη του από πέρυσι να βρίσκονται πάνω από το 15%.

Σύμφωνα με ανάλυση της MorganStanley, κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης σε ετήσια βάση για τον δείκτη δολαρίου μεταφράζεται σε μια επιδείνωση κατά 0,5% στον ρυθμό αύξησης των κερδών για τις επιχειρήσεις του S&P 500.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η IBM, η Netflix, η Johnson & Johnson ήταν ανάμεσα στις εταιρείες που επικαλέστηκαν την άνοδο του δολαρίου ως παράγοντα για την αναθεώρηση του guidance για τις επιδόσεις τους μέσα στη χρονιά.

Υπολογίζεται πως το 40% των εσόδων για τις επιχειρήσεις του S&P 500 προέρχονται από τις πωλήσεις τους εκτός ΗΠΑ, σύμφωνα με την FactSet, με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει στο 58% για τις εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ