
Εξαιρετικά ανησυχητική, έως και δραματική, είναι η εικόνα που έρχεται από το λιανεμπόριο στη Γερμανία. Η αιτία είναι ότι, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας, το πρώτο εξάμηνο του 2022 ολοκληρώθηκε με την μεγαλύτερη πτώση στις λιανικές πωλήσεις που έχει καταγραφεί εδώ και 28 χρόνια!
Οι επιχειρήσεις του κλάδου, συγκεκριμένα, είδαν τις πωλήσεις τους (προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό) να είναι τον Ιούνιο κατά 8,8% χαμηλότερες σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση από την αρχή του 1994», σημειώνει η σχετική έκθεση.
«Βουτιά» διαρκείας στο λιανεμπόριο
«Εξαιτίας του κακού και απαισιόδοξου κλίματος στις τάξεις των καταναλωτών, οι πωλήσεις ενδέχεται να υποχωρήσουν περαιτέρω. Οι καταναλωτές είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίζουν τις ολοένα μεγαλύτερες απώλειες στα πραγματικά τους εισοδήματα», δήλωσε στην Handelsblatt ο οικονομικός αναλυτής Αλεξάντερ Κρίγκερ.
- Διαβάστε επίσης: Γερμανία, ΕΚΤ και ευρωπαϊκός Νότος
Σε αυτό το φόντο, η εκτίμηση που έκανε ο κορυφαίος σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, δεν προκαλεί έκπληξη. «Τα δομικά πλήγματα κατά το πρώτο εξάμηνο ήταν μόνο η αρχή (…) Τα πραγματικά δύσκολα αρχίζουν τώρα», προειδοποίησε ο Λαρς Φελντ μιλώντας επίσης στην Handelsblatt, για να προσθέσει ότι «η Γερμανία πλέει σε εξαιρετικά ανασφαλή ύδατα».
Έτσι, η εκτίμηση που κάνει σε άλλη της ανάλυση η κορυφαία γερμανική οικονομική εφημερίδα μοιάζει απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη: «Η Γερμανία είναι η τελευταία ανάμεσα στους μεγάλους της Ευρώπης» από άποψη επιδόσεων και προοπτικών, όπως υπογραμμίζει, κάνοντας παράλληλα λόγο για πέντε κινδύνους που απειλούν την οικονομία της.

Οι τέσσερις μεγάλοι κίνδυνοι
Ο πρώτος κίνδυνος αφορά στην παράταση και επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης, με πιθανή πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας φυσικού αερίου εκ μέρους της Ρωσίας. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την εκτίναξη του πληθωρισμού, που περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα και, κατά συνέπεια, την κατανάλωση.
- Διαβάστε επίσης: Το γερμανικό δόγμα που έγινε «νάρκη» για την ΕΕ
Ο τρίτος κίνδυνος προέρχεται από τον εξαγωγικό προσανατολισμό της γερμανικής οικονομίας – περίπου το 40% του ΑΕΠ «πηγάζει» από τις εξαγωγές – κάτι που σημαίνει ότι η παγκόσμια επιβράδυνση, η οποία αφορά τους σημαντικότερους εταίρους της χώρας (ΗΠΑ, Κίνα κ.λπ) επιδρά εξαιρετικά αρνητικά. Ο τέταρτος κίνδυνος είναι το σενάριο επιστροφής της κρίσης στην ευρωζώνη, με «μοχλό» και την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, κάτι που θα καταστήσει εξαιρετικά ακριβή υπόθεση την εξυπηρέτηση του χρέους των πλέον υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.
Τέλος, η Handelsblatt στέκεται στο ενδεχόμενο επιστροφής της πανδημίας με ένα νέο ανεξέλεγκτο και φονικό κύμα, που θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε ένα νέο γύρο περιοριστικών μέτρων, ενδεχομένως και lockdown.
Η ύφεση που έρχεται
Έχοντας όλα αυτά υπόψη, ο Όλιβερ Ρακάου, της Oxford Economics, σημειώνει ότι «αφετηρία μας αποτελεί η εκτίμηση πως η Γερμανία να βρεθεί σε κατάσταση τεχνικής ύφεσης κατά το δεύτερο μισό του έτους». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του γνωστού ινστιτούτου Ifo, Κλέμενς Φιστ, δεν αποκλείει η χώρα του να μετατραπεί εκ νέου στον «μεγάλο ασθενή» της Ευρώπης.
«Ο συνδυασμός του ελλείμματος σε φυσικό αέριο, της δημογραφικής αλλαγής, των εμποδίων σε επίπεδο ψηφιοποίησης και των τριβών στο εξωτερικό εμπόριο πλήττει την Γερμανία πολύ περισσότερο από ό,τι άλλες χώρες της Ευρώπης», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Φιστ, προειδοποιώντας και αυτός με τη σειρά του για τους δύσκολους μήνες που θα ακολουθήσουν, αλλά και για τους ευρύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Γερμανία.
Έχει ο καιρός γυρίσματα, που λέει και ο (σοφός) λαός.


Latest News

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman