Νέα δεδομένα στην προεκλογική εκστρατεία της Ιταλίας εκτιμάται πως θα δημιουργήσει η συμμαχία στην οποία κατέληξε το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) με ένα μικρότερο κεντρώο κόμμα, το Azione, ενισχύοντας τις πιθανότητες να δημιουργηθεί ένα ισχυρότερο κεντροαριστερό μπλόκο απέναντι στην δεξιά συμμαχία εν όψει της κρίσιμης αναμέτρησης της 25ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το PD, είτε βρίσκεται στη δεύτερη θέση είτε ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με την ακροδεξιά των Αδελφών της Ιταλίας. Όμως, η ακροδεξιά, μαζί με την Λέγκα του Βορρά και την Φόρτσα Ιτάλια δημιουργούν μια συντηρητική συμμαχία που μέχρι τώρα έμοιαζε να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης: «Βγαίνουν τα γάντια»: Με άρωμα… Πούτιν οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία

«Πιστεύω πως το βήμα που πήραμε σήμερα κάνει την εκστρατεία και τις επικείμενες εκλογές μια πραγματικά ανοιχτή μάχη» σχολίασε ο ηγέτης του PD, Ενρίκο Λέτα, κατά την ανακοίνωση της συνεργασίας του με το Azione. Υποστήριξε δε, πως οι δύο εταίροι είναι ανοιχτοί και σε νέες συνεργασίες.

Ανάχωμα στην υπερσυντηρητική συμμαχία 

Το κεντρώο Azione συγκεντρώνει περίπου το 5%-7% των ψήφων στις δημοσκοπήσεις, ένα ποσοστό μικρό αλλά σημαντικό αν προστεθεί στην δύναμη των Δημοκρατικών. Μάλιστα, το κόμμα βρέθηκε στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες για έναν ακόμη λόγο: δύο ανώτατα στελέχη της Φόρτσα Ιτάλια, εγκατέλειψαν το κόμμα του Μπερλουσκόνι και προσχώρησαν στις τάξεις του, καταγγέλλοντας ότι το συντηρητικό μπλοκ έχει γίνει υπερβολικά ακραίο στις απόψεις του.

Μάλιστα, σε ένα διάστημα που η Ευρώπη και οι αγορές ανησυχούν για την επόμενη ημέρα στην Ιταλία και την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που είχε δρομολογήσει ο Μάριο Ντράγκι στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, οι δύο νέοι εταίροι κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις διακηρύσσοντας την πρόθεση τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις Ντράγκι για να διασφαλιστεί η ροή των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάπτυξης, όπως και την γραμμή της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούσε σε ένα διάστημα κρίσιμο για την Ευρώπη.

«Οι εκλογές θα είναι μια επιλογή ανάμεσα σε μια Ιταλία που είναι μια από τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης και μια Ιταλία που συμμαχεί με τον Όρμπαν και τον Πούτιν» ανάφερε πολύ χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν των δύο κομμάτων. Η αναφορά αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς είναι γνωστό πως τόσο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι όσο και ο Ματέο Σαλβίνι (της Λέγκας) ήταν πολύ κοντά στον Ρώσο πρόεδρο, ενώ δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου εμμένουν πως αμφότερα τα κόμματα συνεχίζουν να έχουν επαφές με τη ρωσική πρεσβεία στη Ρώμη, παρά τον πόλεμο και τις κυρώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής