
Στην Ταϊβάν προσγειώθηκε πριν λίγο η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, στο πλαίσιο της πλέον υψηλόβαθμης επίσκεψης Αμερικανού αξιωματούχου στην περιοχή εδώ και δεκαετίες. Μια εξέλιξη που είναι βέβαιο πως θα επιδεινώσει τις σινοαμερικανικές σχέσεις, δεδομένου πως η Κίνα είχε ήδη εκφράσει ανοιχτά την οργή της.
Στην ανάρτηση της, η Νάνσι Πελόζι, σχολίασε πως η επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής στην υποστήριξη της δυναμικής δημοκρατίας της Ταϊβάν. Πρόσθεσε δε, πως οι συνομιλίες που θα λάβουν χώρα με την ηγεσία της περιοχής θα επιβεβαιώσουν την υποστήριξη των ΗΠΑ και την προώθηση των κοινών τους συμφερόντων, που περιλαμβάνουν και την προώθηση μιας ελεύθερης και ανοιχτής περιοχής, σε Ινδία και Ειρηνικό.
Η κυρία Πελόζι, άλλωστε, δεν είναι μόνη της. Συνοδεύεται από σημαντική αντιπροσωπεία του Κογκρέσου, μεταξύ των οποίων είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Γκρέγκορι Μικς, καθώς και από μέλη της Μόνιμης Επίλεκτης Επιτροπής Πληροφοριών και της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής.
Our delegation’s visit to Taiwan honors America’s unwavering commitment to supporting Taiwan’s vibrant Democracy.
Our discussions with Taiwan leadership reaffirm our support for our partner & promote our shared interests, including advancing a free & open Indo-Pacific region.
— Nancy Pelosi (@SpeakerPelosi) August 2, 2022
Διαβάστε επίσης: Η αφανής κινεζική ισχύς
Κρας τεστ
Αναλυτές είχαν ήδη επισημάνει πως η άφιξη της Ν. Πελόζι θα αποτελέσει ένα κρίσιμο τεστ για το πόσο δυναμικά μπορεί να κινηθεί το Πεκίνο στην προσπάθεια του να μπλοκάρει τις σχέσεις του θύλακα με την Δύση και κυρίως τις ΗΠΑ, όπως αντιστοίχως θα δοκιμάσει την ικανότητα της Ουάσιγκτον να διαχειριστεί μια ακόμη κρίση που θα επιδεινώσει τις σχέσεις της με το Πεκίνο σε ένα διάστημα αυξανόμενων διεθνών γεωπολιτικών απειλών.
Η Ταϊπέι έχει να υποδεχτεί υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο, από την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο επίσης πρόεδρος της Βουλής, Νιουτ Γκίνγκριτς, το 1997. Έκτοτε οι Αμερικανοί είχαν υιοθετήσει πιο προσεκτική στάση, μένοντας μακριά από την περιοχή, αν και με συχνές αναφορές στα ζητήματα της Ταϊβάν και το πολιτικό καθεστώς της.
Θυμίζουμε πως η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα του εδάφους της και έχει καταστείλει διά της βίας κάθε προσπάθεια αυτοδιάθεσης.
Υπάρχει μόνο μία Κίνα
Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές ώρες πριν την άφιξη του αεροσκάφους της κυρίας Πελόζι στην Ταϊπέι κι ενώ συνεχιζόταν το θρίλερ για το αν τελικά η πρόεδρος της αμερικανικής βουλής ταξιδεύει ή όχι προς την Ταϊβάν -καθώς η Ουάσιγκτον δεν επιβεβαίωνε επισήμως τίποτε- οι κινεζικές δυνάμεις προχώρησαν σε επίδειξη ισχύος από αέρος και θάλασσας με κινήσεις του ναυτικού και της αεροπορίας. Συνολικά από τις 4 Αυγούστου η Κίνα διάγει στρατιωτικές ασκήσεις σε έξι περιοχές γύρω από την Ταϊβάν και προχωρά σε συνεχείς υπερπτήσεις πάνω από την περιοχή.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Ζάο Λιτσιάν προειδοποίησε ότι η Κίνα δεν «θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια», αν η Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως ακριβώς επειδή είναι «η τρίτη στη σειρά αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης», τυχόν επίσκεψή της θα «έχει πρωτοφανή πολιτικό αντίκτυπο».
Το υπουργείο Εξωτερικών, στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά την επιβεβαίωση της άφιξης της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν τόνισε πως πρόκειται για μια σοβαρή παραβίαση της αρχής της ενωμένης Κίνας και των μέχρι τώρα αρχών που είχαν διατυπωθεί στον διμερή διάλογο, που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην πολιτική βάση των σινοαμερικανικών σχέσεων, καθώς παραβιάζει την εθνική και εδαφική κυριαρχία της Κίνας και υπονομεύει την ειρήνη και σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και την ευρύτερη περιοχή. «Υπάρχει μόνο μία Κίνα» ξεκαθαρίζει, επαναλαμβάνοντας πως η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο τμήμα του κινεζικού εδάφους.
Παρέμβαση και από τη Μόσχα
Σημειώνεται δε, πως η Ρωσία έσπευσε να ανταποδώσει την στήριξη που της έχει προσφέρει το τελευταίο διάστημα η Κίνα, παρεμβαίνοντας στο θέμα και ασκώντας κριτική στην μετάβαση της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ταϊπέι.
Σχολιάζοντας το θέμα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμιτρι Πεσκόφ, υποστήριξε πως τα πάντα αναφορικά με αυτή την περιοδεία και την πιθανή επίσκεψή της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν «είναι εντελώς προκλητικά».


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα