Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε για την αμερικανική αγορά η έκθεση για την απασχόληση τον Ιούλιο, καθώς ήταν πολύ καλύτερη από ότι αναμενόταν αντανακλώντας την υγιή κατάσταση της αγοράς εργασίας κόντρα στις αρνητικές θύελλες που μαίνονται από το μέτωπο του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού κλονίζοντας την οικονομία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι προσλήψεις κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, στις 528.000 τον Ιούλιο, πολύ πάνω από τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για επιβράδυνση του αριθμού αύξησης των προσλήψεων στις 258.000. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση για το δείκτη από τον Φεβρουάριο και πολύ πάνω από τον μέσο όρο των 388.000 προσλήψεων που καταγράφονταν το τελευταίο τετράμηνο.

Με τον τρόπο αυτό ο δείκτης της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,5%, αντί του αναμενόμενου 3,6%.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Από τη Μεγάλη Παραίτηση στην εποχή της… Μεγάλης Απόλυσης

Βέβαια, την ίδια ώρα νέο άλμα σημείωσε και ο ρυθμός ανάπτυξης των μισθών, που αυξήθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και κατά 5,2% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για ένα στοιχείο που εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις σε ένα διάστημα που ο δείκτης κινείται ήδη στα ανώτατα επίπεδα εδώ και 40 χρόνια, αναγκάζοντας την Federal Reserve να αντιδράσει ανεβάζοντας επίσης στροφές στο ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

H ύφεση που δεν είναι ύφεση 

Οι αναλυτές περίμεναν πως η αγορά εργασίας θα παρουσιάσει σημάδια επιβράδυνσης ακολουθώντας την ανάλογη συρρίκνωση των ρυθμών ανάπτυξης, όπως επιβεβαιώθηκαν και από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε και το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,9%, κάτι που σημαίνει πως σε συνδυασμό και με την υποχώρηση του πρώτου τριμήνου κατά 1,6% σε ετήσια βάση, η αμερικανική οικονομία βρίσκεται τεχνικά σε ύφεση.

Από την άλλη πλευρά η ισχυρή εικόνα στο μέτωπο της απασχόλησης δικαιώνει όσους αναλυτές και αξιωματούχους ισχυρίζονται πως με τόσο καλή εικόνα στην αγορά εργασίας, η ύφεση… δεν είναι ύφεση. Το είπε και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, το είπε και ο Τζέιμς Μπούλαρντ της Fed. Και τα σημερινά καλά στοιχεία μάλλον τους δικαιώνουν.

Βεβαίως, αυτό για την Wall Street σημαίνει πως η Fed δεν έχει λόγο να κατεβάσει ταχύτητα και θα συνεχίσει το πλάνο των δυναμικών αυξήσεων των επιτοκίων που έχει χαράξει. Έτσι, με το που ανακοινώθηκαν τα στοιχεία η αντίδραση των παραγώγων ήταν άμεση, με τα futures του Dow Jones να υποχωρούν κατά 130 μονάδες!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ