Εδώ και εβδομάδες στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων υπάρχουν εικόνες από τα πάρκα όλης της χώρας, τα όποια έχουν πλέον κίτρινη μορφή. Το άλλοτε καταπράσινο γρασίδι έχει «καεί» από τον ήλιο και την ζέστη. Είναι ίσως από τα πιο ζεστά και ηλιόλουστα καλοκαίρια που έχουν βιώσει ποτέ οι Βρετανοί, όμως έρχεται με το τίμημα της ξηρασίας. Ως αποτέλεσμα, έχει χτυπήσει «κόκκινος συναγερμός» στις εταιρείες νερού για την λειψυδρία που καταγράφεται σε όλη τη χώρα.

Το πρώτο βήμα δραστικών μέτρων το έκανε η εταιρεία ύδρευσης Southern Water, η οποία εξυπηρετεί τις περιοχές της νότιας Αγγλίας, επιβάλλοντας πλήρη απαγόρευση στη χρήση λάστιχου ποτίσματος. Από χθες στις 17:00 εκατομμύρια κάτοικοι στις περιοχές Hampshire και Isle of Wight δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν λάστιχο για να πλύνουν για παράδειγμα το αυτοκίνητο, την αυλή ή ακόμα και να γεμίσουν τις πισίνες τους, με το πρόστιμο για τους παραβάτες να αγγίζει τις 1000 λίρες. Σύμφωνα με την εταιρεία η στάθμη στα ποτάμια είναι χαμηλότερη κατά 25% από ότι θα έπρεπε να είναι για τον μήνα Ιούλιο, ενώ το επίπεδο βροχόπτωσης άγγιξε μόλις το 10% του μέσου όρου για τις περιοχές αυτές.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Απαγορευτικό στη σπατάλη νερού λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και του καύσωνα

Τα μέτρα είναι μόνο η αρχή

Ο υπουργός περιβάλλοντος Τζόρτζ Γιούστιτς γράφοντας σήμερα στην Telegraph παρότρυνε και τις υπόλοιπες εταιρείες ύδρευσης να εφαρμόσουν παρόμοιες τακτικές καθώς όπως δήλωσε «βιώνουμε πρωτοφανή περίοδο ξηρασίας». Από την ερχόμενη Παρασκευή η απαγόρευση θα επεκταθεί στις περιοχές του Sussex και του Kent στην νοτιοανατολική Αγγλία από την εταιρεία ύδρευσης South East Water, ενώ από τις 19 Αυγούστου το ίδιο θα κάνει η Welsh Water στις περιοχές του Pembrokeshire και Carmarthenshire, στην Ουαλία.

Η χώρα στο σύνολό της έχει να βιώσει τέτοια έλλειψη βροχόπτωσης από το 1976. Ο Ιούλιος ήταν ο ξηρότερος μήνας που έχει καταγραφεί από το 1935, ενώ για τις περιοχές της νότιας και νοτιοανατολικής Αγγλίας ήταν ο ξηρότερος στην ιστορία. Δεν ξεφεύγουν ούτε οι κάτοικοι του Λονδίνου. Την Παρασκευή στάλθηκε προειδοποιητικό μήνυμα στους καταναλωτές της εταιρείας Thames Water να χρησιμοποιούν με σύνεση το νερό, παροτρύνοντάς τους ακόμα και να κάθονται λιγότερο μέσα στο ντους.

Τα προγνωστικά ώστε να αλλάξει η κατάσταση δεν είναι αισιόδοξα. Όχι μόνο δεν προβλέπεται άμεσα βροχόπτωση για την νότια και νοτιοανατολική Αγγλία, αλλά η θερμοκρασία θα ξεπεράσει και πάλι τους 30 βαθμούς Κελσίου την ερχόμενη εβδομάδα, επιδεινώνοντας το πρόβλημα. Οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις έχουν επικρίνει τις εταιρείες νερού για καθυστερημένες ενέργειες ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος δηλώνει ότι «δεν θα διστάσει να λάβει δραστικότερα μέτρα, αν οι εταιρείες ύδρευσης δεν φανούν αντάξιες της κατάστασης».

Deutsche Welle

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη
Green |

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως μια «παγκόσμια καταστροφή για την υγεία», καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη