Mείωση της τάξης του 1- 1,5% στα εταιρικά κέρδη και επιτάχυνση επαναγοράς μετοχών αναμένεται να επιφέρει το νομοσχέδιο για το κλίμα, την υγεία και τη φορολογία που ψηφίστηκε το Σαββατοκύριακο από την αμερικανική Γερουσία. Παράλληλα θα δώσει ώθηση σε κλάδους όπως οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, εταιρειών βιοκαυσίμων και ηλιακής ενέργειας.  .

Το νομοσχέδio ύψους 430 δισ. δολαρίων προβλέπει την επιβολή  νέου ειδικού φόρου στις επαναγορές μετοχών και ελάχιστο φόρο 15% στις μεγάλες επιχειρήσεις. Το νομοσχέδιο οδηγείται τώρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, η οποία αναμένεται να το εγκρίνει ως την Παρασκευή. Στη συνέχεια θα υπογραφεί σε νόμο από τον Αμερικανό  πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Οι φορολογικές αλλαγές θα ισχύσουν από το επόμενο έτος.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Πολιτική νίκη Μπάιντεν η ψήφιση του νομοσχεδίου για την κλιματική αλλαγή

Η μείωση των εταιρικών κερδών

Οι δύο φόροι εκτιμάται ότι θα μειώσουν τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών του S&P 500 το 2023 κατά περίπου 1,5%, σύμφωνα με εκτίμηση της  Goldman Sachs, η οποία αναφέρει ότι μεγαλύτερες μειώσεις θα αναμένονται σε τομείς με χαμηλό πραγματικό φορολογικό συντελεστή, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η πληροφορική.

Στην ίδια εκτίμηση συγκλίνει  και η  επικεφαλής επενδύσεων της UBS για την Αμερική, Σολίτα Μαρτσέλι, που είπε ότι αναμένει «μια πολύ ελάχιστη επιβάρυνση 1% στα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500, αν και ορισμένες εταιρείες θα επηρεαστούν περισσότερο από άλλες»

Ορισμένοι επενδυτές προβλέπουν ότι θα υπάρξει επιτάχυνση στην επαναγορά μετοχικών τίτλων.«Το νούμερο ένα πράγμα που ξεχωρίζει είναι ότι θα δείτε μια επιτάχυνση των επαναγορών πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους» επισημαίνει στο Reuters ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Great Hill Capital, Τόμας Χάγες. «Οι εταιρείες θα προτιμήσουν να μην πληρώσουν αυτόν τον φόρο … Έχουν αυτό το παράθυρο και μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα το εκμεταλλευτούν».

Οι επαναγορές έφτασαν το ρεκόρ των 281,0 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τον αναλυτή της S&P Howard Silverblatt, αν και μειώθηκαν κατά 17,4% το δεύτερο τρίμηνο. Ο ίδιος δεν εκτιμά, ωστόσο, ότι ο φόρος του 1% θα αναστείλει τις εταιρικές επαναγορές συνολικά.

Είναι δύσκολο «να δούμε τις εταιρείες να αλλάζουν τη συμπεριφορά τους» ως απάντηση στον φόρο 1%,εκτιμά ο Τζάρετ Σήμπεργκ της Cowen Washington Research Group. Υπάρχει  όμως ο κίνδυνος, η φορολόγηση των μερισμάτων να γίνει «εύκολος τρόπος για να συγκεντρωθούν πρόσθετα χρήματα και το Κογκρέσο να αυξήσει το 1% στο μέλλον», πρόσθεσε.

Ποιοι κλάδοι ευνοούνται

Ορισμένοι κλάδοι πήραν ώθηση τη Δευτέρα, με τις μετοχές των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των Tesla, Rivian Automotive, Ford Motor Co , General Motors  και Lordstown Motors Corp να καταγράφουν  κέρδη 1% και 2% στις πρώτες συναλλαγές.

Το νομοσχέδιο δημιουργεί  φορολογική πίστωση 4.000 δολαρίων για τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά οχήματα και προβλέπει χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

«Ορισμένες από τις επιδοτήσεις και τα κίνητρα για τα EV θα είναι χρήσιμες και θα βοηθήσουν τη Ford και τη GM και τις Tesla του κόσμου να πάρουν περισσότερες παραγγελίες», τονίζει ο Χάγες. Πρόσθεσε ότι ο μεγαλύτερος ωφελημένος θα είναι η Tesla.

Οι μετοχές βιοτεχνολογίας και φαρμάκων αναμένεται να ανακάμψουν μετά από κάποια αβεβαιότητα, επειδή το νομοσχέδιο είναι «λιγότερο επαχθές από ό,τι αναμενόταν αρχικά, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση των τιμών των φαρμάκων», συνεχίζει ο Χάγες και προσθέτει  «Συνολικά, είναι ένα θετικό αποτέλεσμα»

Οι μετοχές των παραγωγών βιοκαυσίμων κέρδισαν τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων των Darling Ingredients , Neste , Gevo Inc και Renewable Energy Group, καθώς αναμένεται να ενισχυθούν από την παράταση της φορολογικής πίστωσης για τους αναμείκτες βιοκαυσίμων και την προσθήκη των φορολογικών πιστώσεων για τα βιώσιμα καύσιμα αερομεταφορών που περιλαμβάνονται στο νόμο.

Τέλος, οι μετοχές της First Solar κινούνται ανοδικά λόγω των αναβαθμίσεων των αναλυτών στον απόηχο της ψήφισης του νομοσχεδίου από τη Γερουσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές