Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενισχύει του πολιτικούς, εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα και η Άγκυρα επιδιώκει να παίξει τον ρόλο ρυθμιστή στην ευρύτερη περιοχή με αιχμή τη συμφωνία για τα σιτηρά, η τουρκική εταιρεία Baykar, η οποία παράγει τα ιδιαίτερα αγαπητά στην Ουκρανίας drones «Bayraktars» , βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία κατασκευής εργοστασίου σε ουκρανικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Τουρκία, Βασίλ Μποντνάρ, ο οποίος μίλησε στο RBC Ukraine, η Baykar έχει ήδη δημιουργήσει μια εταιρεία στην Ουκρανία, και πρόσθεσε  ότι ένα εργοστάσιο, το οποίο φημολογούνταν ότι ήταν υπό κατασκευή πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου, βρίσκεται ακόμη σε ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης: Ρωσο-τουρκικές συμφωνίες με φόντο τη Μαύρη Θάλασσα – Τι είπαν Πούτιν και Ερντογάν

«Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί. Μόλις πριν από μια εβδομάδα, η κυβέρνηση ενέκρινε τη διμερή συμφωνία και την έστειλε στο κοινοβούλιο για επικύρωση», είπε ο διπλωμάτης.

Διαβάστε επίσης – Τι πετυχαίνει η Ουκρανία με τα τουρκικά Bayraktar;

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία είπε επίσης ότι η Baykar, η τουρκική εταιρεία που κατασκευάζει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 που χρησιμοποίησε το Κίεβο για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, είναι αποφασισμένη να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο σε ουκρανικό έδαφος.

Το οικόπεδο στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τον πρέσβη, η τουρκική εταιρεία έχει ήδη αγοράσει ένα οικόπεδο στην Ουκρανία και έχει αναπτύξει το έργο για το εργοστάσιο. Πρόσθεσε ότι η Baykar σκοπεύει να κατασκευάσει το εργοστάσιο, καθώς «ήταν σχεδόν προσωπική δέσμευση των ιδιοκτητών της εταιρείας να κάνουν αυτή την παραγωγή στην Ουκρανία».

Η απόφαση να κατασκευαστεί ένα εργοστάσιο στην Ουκρανία δεν ήταν απλώς πολιτική , “αλλά και πρακτική, καθώς ένα σημαντικό μέρος των μοντέλων που θα παραχθούν σε αυτό το εργοστάσιο θα έχουν εξαρτήματα της ουκρανικής παραγωγής”, δήλωσε ο Μποντνάρ στο RBC Ukraine.

Διαβάστε επίσης – Η Δύση ανησυχεί για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας

«Μπορεί να είναι κινητήρες, άλλα ανταλλακτικά, τροχοί, πολλά διαφορετικά πράγματα που είναι υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτά τα αεροσκάφη», είπε ο πρέσβης, προσθέτοντας ότι ο τομέας της αμυντικής τεχνολογίας είναι «ένας από τους οδηγούς» των σχέσεων Τουρκίας-Ουκρανίας.

«Παρά τον πόλεμο, οι εταιρείες μας συνεχίζουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους», είπε.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 ήταν από τα πιο πολύτιμα όπλα της Ουκρανίας τους πρώτους μήνες του πολέμου, ειδικά πριν από την άφιξη των ΗΠΑ HIMARS, επιτρέποντας στα ουκρανικά στρατεύματα να επιβραδύνουν τη ρωσική προέλαση στο Donbas και να αποκρούσουν την αρχική επίθεση του εχθρού.

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι «ήδη ένας θρύλος της αντίστασής μας», είπε ο Μποντνάρ.

Όπλα παραγωγής του γαμπρού του Ερντογάν 

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 κατασκευάζονται από την τουρκική εταιρεία Baykar, η οποία ξεκίνησε από δύο αδέρφια, έχει όμως εξελιχθεί σε γίγαντα των εξαγωγών όπλων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΑΚΡ. Ιδρύθηκε το 1984 και ανήκει στην οικογένεια Μπαϊρακτάρ, γόνος της οποίας είναι ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ.

Η εταιρεία έχει εξαπλασιάσει τις εξαγωγές της στο διάστημα 2006 έως 2021 σύμφωνα με δικά της στοιχεία. Σύμφωνα με ΜΜΕ μόνο για τα Bayraktar TB2 έχουν συναφθεί συμβάσεις με 16 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν, το Μαρόκο, η Τυνησία, το Κατάρ, το Τουρκμενιστάν και το Κιργιστάν. Η Πολωνία είναι επίσης το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που ανακοίνωσε την παραγγελία 24 μονάδων. Με πάνω από 420.000 συνολικές ώρες πτήσης  στο Ιράκ και τη Συρία, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τη Λιβύη τα Bayraktar TB2 έχουν ήδη τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Πιο πρόσφατα, λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκαν και στην Αιθιοπία, σε επίθεση που οδήγησε σύμφωνα με πληροφορίες στον θάνατο 58 αμάχων. Ειδικοί εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος τύπος ντρόουν είναι αποτελεσματικός και φθηνότερος σε σχέση με άλλα μοντέλα που κυκλοφορούν στον διεθνή ανταγωνισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα