Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν από κοινού κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία, όπως προκύπτει από την κοινή δήλωση που εξεδόθη μετά τη διμερή τους συνάντηση.
Κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνάντησης Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ένα θέρετρο με ύψιστη σημειολογική σημασία καθώς μαίνεται ο πόλεμος , οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για να αυξήσουν τους όγκους του διμερούς εμπορίου και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των δύο μερών για οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα.
Διαβάστε επίσης – Ο κρυφός στόχος του Πούτιν
Ειδικότερα, συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας και των κατασκευών.
Η συμφωνία για τα σιτηρά
Τόνισαν επίσης την ανάγκη να διασφαλιστεί η εφαρμογή των συμφωνιών για τα σιτηρά της Κωνσταντινούπολης, συμπεριλαμβανομένων των απρόσκοπτων εξαγωγών ρωσικών σιτηρών.
Στην ανακοίνωσή τους, ο Πούτιν και ο Ερντογάν τόνισαν την ανάγκη για «την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης, συμπεριλαμβανομένης της απρόσκοπτης εξαγωγής ρωσικών σιτηρών, λιπασμάτων και πρώτων υλών για την παραγωγή τους».
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να αλλάξουν μέρος των πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.
Το κοινό ανακοινωθέν
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν στο Σότσι της Ρωσίας στις 5 Αυγούστου 2022.
Παρά τις συνεχιζόμενες περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση να προωθήσουν τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, την αναγνώριση των αμοιβαίων συμφερόντων και σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις τους.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι ηγέτες, οι οποίοι διεξήγαγαν εκτενείς διαβουλεύσεις για τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των διμερών υποθέσεων Τουρκίας-Ρωσίας, συμφώνησαν: να αυξηθεί ο όγκος του διμερούς εμπορίου σε ισορροπημένη βάση και να επιτευχθούν καθορισμένοι στόχοι· να ανταποκριθούν ο ένας στις προσδοκίες του άλλου για την οικονομία και την ενέργεια· να ληφθούν συγκεκριμένα βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα που εκκρεμούν στην ατζέντα των δύο χωρών εδώ και πολύ καιρό, σε τομείς όπως οι μεταφορές, το εμπόριο, η γεωργία, η βιομηχανία, ο χρηματοοικονομικός τομέας, ο τουρισμός και οι κατασκευές.
Όσον αφορά τα περιφερειακά ζητήματα, οι ηγέτες τόνισαν τη καθοριστική σημασία των γνήσιων, ειλικρινών και βασισμένων στην εμπιστοσύνη σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, για την επίτευξη της περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας.
Η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης
Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στην ολοκλήρωση της Πρωτοβουλίας για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών και τροφίμων από τα λιμάνια της Ουκρανίας. Οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης, συμπεριλαμβανομένης της απρόσκοπτης εξαγωγής των ρωσικών αποθεμάτων σιτηρών, λιπασμάτων και πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή της.
Στη συνάντηση, όπου συζητήθηκαν και οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία που αποδίδουν στην προώθηση της πολιτικής διαδικασίας. Τονίζοντας τη σημασία που αποδίδουν στη διατήρηση της πολιτικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν συντονισμένα και με αλληλεγγύη στον αγώνα κατά όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Οι δύο ηγέτες τόνισαν την ισχυρή τους δέσμευση στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Λιβύης. Στη συνέχεια υπογράμμισαν τη σημασία της διεξαγωγής ελεύθερων, δίκαιων και αξιόπιστων εκλογών που θα βασίζονται στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση και επανέλαβαν την υποστήριξή τους στην πολιτική διαδικασία που συνεχίζεται υπό την κυριότητα και την ηγεσία της Λιβύης.
Οι ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ρωσίας στην Τουρκία.
«H Ευρώπη πρέπει να ευγνωμονεί την Τουρκία»
Νωρίτερα, καλωσορίζοντας τον Τούρκο ομόλογό του στη νότια Ρωσία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι προσβλέπει στην υπογραφή συμφωνίας για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.
«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να υπογράψουμε ένα μνημόνιο για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών μας δεσμών», τόνισε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Ερντογάν.
Διαβάστε επίσης: Πούτιν και Ερντογάν συζητούν μηχανισμούς εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών
Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τις προσπάθειές του που κατέστησαν δυνατή την εξεύρεση μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.
«Χάρη στην άμεση συμμετοχή σας και τη μεσολάβηση της Γραμματείας του ΟΗΕ, το πρόβλημα που σχετίζεται με τις παραδόσεις ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχει διευθετηθεί. Οι παραδόσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτό», είπε.
Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Άγκυρας στη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream. «Οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου», συμπλήρωσε ο Πούτιν.
Ο πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου
Για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου, ένα κοινό έργο Τουρκίας-Ρωσίας, πριν από τη συνάντηση ο Ερντογάν τόνισε τη σημασία του έργου και απέκλεισε οποιαδήποτε αναβολή.
«Είναι πολύ σημαντικό να τηρηθεί το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα και ο σταθμός στο Ακούγιου να ολοκληρωθεί την καθορισμένη ώρα», πρόσθεσε.
Το Akkuyu έχει ορίσει ημερομηνία λειτουργίας για τον πρώτο αντιδραστήρα έως το 2023, με ολόκληρο το εργοστάσιο να έχει τεθεί σε λειτουργία έως το 2025. Το έργο ξεκίνησε με μια διακυβερνητική συμφωνία του 2010 μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;