Ακροβατούν μεταξύ πτώσης και ανόδου οι τιμές του πετρελαίου το πρωί της Τρίτης, καθώς ξεκίνησαν με οριακή μείωση και αργότερα κατέγραφαν οριακή αύξηση κάτω από 0,1%. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την ενίσχυση των εξαγωγών αργού της πετρελαιοπαραγωγού χώρας σε μια αγορά που αντιμετωπίζει περιορισμένη προσφορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent κινούνται πάνω από 96 δολάρια το βαρέλι ενώ τα futures του αμερικανικού αργού κινούνται πάνω από τα 90 δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Goldman: Χαμηλώνει τον πήχη για τις τιμές του πετρελαίου

«Το φάντασμα της πυρηνικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν συνεχίζει να πλανάται πάνω από την αγορά», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ Research.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε αργά τη Δευτέρα ένα «τελικό» κείμενο για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015, και πλέον η προσοχή είναι στραμμένη στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη, για το κατά πόσο θα το εγκρίνουν. Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η τελική απόφαση για την πρόταση αναμένεται εντός «πολύ, πολύ λίγων εβδομάδων».

Διαβάστε επίσης – Πετρέλαιο: Σε ετοιμότητα Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ για «σημαντική αύξηση» στην παραγωγή

Αβέβαιο το χρονοδιάγραμμα της επανέναρξης των ιρανικών εξαγωγών

«Ενώ οι λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επανέναρξης των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν παραμένουν αβέβαιες, ακόμη και αν η συμφωνία αναβιώσει, σίγουρα υπάρχει περιθώριο για το Ιράν να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου σχετικά γρήγορα», δήλωσε σε σημείωμά του ο αναλυτής της Commonwealth Bank, Vivek Dhar.

Όπως υποστήριξε, το Ιράν θα μπορούσε να ενισχύσει τις εξαγωγές πετρελαίου του κατά 1 εκατομμύριο-1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή έως και 1,5% της παγκόσμιας προσφοράς, σε έξι μήνες.

«Μια αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 πιθανότατα θα οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου σε απότομη πτώση, δεδομένου ότι οι αγορές πιθανώς δεν πιστεύουν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία», είπε ο Dhar.

Πέντε αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά περίπου 400.000 βαρέλια και τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν επίσης κατά περίπου 400.000 βαρέλια την εβδομάδα έως τις 5 Αυγούστου, ενώ τα αποθέματα καυσίμων όπως ντίζελ και καύσιμα τζετ, παρέμειναν αμετάβλητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές