Οι πυρκαγιές που μαίνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν μετατρέψει σε στάχτες δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης στη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, θέτοντας σε δοκιμασία τους πυροσβέστες στις πληγείσες χώρες.

Το 2021, περίπου 365 χιλιάδες άτομα απασχολούνταν ως επαγγελματίες πυροσβέστες στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 0,2% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Ποιες χώρες έχουν τους περισσότερους αναλογικά πυροσβέστες

Η Εσθονία, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Σλοβακία (περίπου 0,4% της συνολικής απασχόλησης) κατέγραψαν το υψηλότερο ποσοστό πυροσβεστών στο αντίστοιχο εργατικό δυναμικό τους.

Όσον αφορά την ηλικία, οι περισσότεροι από τους πυροσβέστες είναι σχετικά νέοι, με τις ηλικιακές ομάδες 35 – 39 ετών και 40 – 44 ετών να έχουν τον υψηλότερο αριθμό ατόμων, περίπου 61.000 η καθεμία. Υπήρχαν επίσης πάνω από 50.000 πυροσβέστες ηλικίας άνω των 55 ετών.

Πόσα δαπάνησαν οι κυβερνήσεις της ΕΕ για πυροπροστασία

Το 2020, οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για «υπηρεσίες πυροπροστασίας» ανήλθαν σε 32,9 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6,4% σ σχέση με το 2019, όταν οι δαπάνες ήταν περίπου 30,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το μερίδιο στις συνολικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης ήταν ωστόσο μόλις 0,5%.

Συνολικά, στην ΕΕ, οι κρατικές δαπάνες για υπηρεσίες πυροπροστασίας παρέμειναν σταθερές στο 0,4 – 0,5% περίπου των συνολικών δαπανών από την αρχή της χρονοσειράς το 2001.

Το μερίδιο των κρατικών δαπανών για την πυροπροστασία ως αναλογία των συνολικών δαπανών ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών.

Το 2020, η Δανία ανέφερε το χαμηλότερο ποσοστό δαπανών για υπηρεσίες πυροπροστασίας στις συνολικές δαπάνες με μόλις 0,1%, ακολουθούμενη από την Ισλανδία με 0,2% και το Βέλγιο, τη Μάλτα, την Αυστρία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία με 0,3% των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης.

Αντίθετα, η Ρουμανία είχε το υψηλότερο μερίδιο δαπανών για υπηρεσίες πυροπροστασίας με 0,8%, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία και το Λουξεμβούργο με 0,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες
Green |

Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες

Ως το καταλληλότερο μέρος «για να εστιάσουμε στην υπαρξιακή πρόκληση για τους ωκεανούς μας και την αδυσώπητη σύνδεση τους με την κλιματική κρίση» χαρακτήρισε την Αθήνα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.