Περισσότερα από 450 ξένης κατασκευής εξαρτήματα έχουν βρεθεί σε ρωσικά όπλα που ανακτήθηκαν στην Ουκρανία, απόδειξη ότι η Μόσχα απέκτησε κρίσιμη τεχνολογία από εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ασία τα χρόνια πριν από την εισβολή, αναφέρει έρευνα του Ινστιτούτου Άμυνας του Royal United Services (RUSI), που δημοσιεύει το Reuters.

Σύμφωνα με την έρευνα από την έναρξη του πολέμου πριν από πέντε μήνες, ο ουκρανικός στρατός έχει καταλάβει ή ανακτήσει από το πεδίο της μάχης άθικτα ή μερικώς κατεστραμμένα ρωσικά όπλα. Όταν αποσυναρμολογήθηκαν, 27 από αυτά τα οπλικά συστήματα, που κυμαίνονται από πυραύλους κρουζ μέχρι αεράμυνα, βρέθηκαν να βασίζονται κυρίως σε δυτικά εξαρτήματα.

Επισημαίνεται δε, ότι αυτή είναι η πιο λεπτομερής δημοσιευμένη αξιολόγηση μέχρι σήμερα για τον ρόλο που έπαιξαν δυτικοί παράγοντες στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης – Τουρκία: Στην Ουκρανία η νέα μονάδα παραγωγής drones

Ο ρόλος των αμερικανικών εταιρειών

Περίπου τα δύο τρίτα των εξαρτημάτων κατασκευάστηκαν από εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, όπως διαπίστωσε η RUSI, με βάση τα όπλα που ανακτήθηκαν από την Ουκρανία. Τα προϊόντα που κατασκευάζονται από την Analog Devices και την Texas Instruments με έδρα τις ΗΠΑ αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των δυτικών εξαρτημάτων στα όπλα.

Άλλα στοιχεία προήλθαν από εταιρείες σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εδρεύει η RUSI.

«Τα ρωσικά όπλα που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα δυτικά ηλεκτρονικά έχουν οδηγήσει στο θάνατο χιλιάδων Ουκρανών», δήλωσε ο Τζακ Γουότλινγκ, ειδικός σε χερσαίους πολέμους στη RUSI.

Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Αποσυναρμολογούνται αεροσκάφη για ανταλλακτικά

Είδη οικιακής χρήσης

Ενώ πολλά από τα ξένα εξαρτήματα βρίσκονται σε καθημερινά είδη οικιακής χρήσης, όπως οι φούρνοι μικροκυμάτων, που δεν υπόκεινται σε εξαγωγικούς ελέγχους, η RUSI είπε ότι η ενίσχυση των εξαγωγικών περιορισμών και επιβολής θα μπορούσε να δυσκολέψει τη Ρωσία να αναπληρώσει το οπλοστάσιό της με όπλα, όπως πύραυλους κρουζ.

Σε μια περίπτωση, ένας ρωσικός πύραυλος κρουζ 9M727 – ένα από τα πιο προηγμένα όπλα της χώρας που μπορεί να  κάνει ελιγμούς σε χαμηλό ύψος για να αποφύγει τα ραντάρ και μπορεί να χτυπήσει στόχους εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά – περιείχε 31 ξένα εξαρτήματα.

Τα ανταλλακτικά κατασκευάστηκαν από εταιρείες που περιλάμβαναν την Texas Instruments Inc και Advanced Micro Devices Inc με έδρα τις ΗΠΑ, καθώς και την Cypress Semiconductor, η οποία τώρα ανήκει στην Infineon AG, μια γερμανική εταιρεία.

Σε μια άλλη περίπτωση, ένας ρωσικός πύραυλος κρουζ Kh-101, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσει πόλεις της Ουκρανίας , συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Κιέβου, είχε επίσης 31 ξένα εξαρτήματα που κατασκευάζονταν από εταιρείες όπως η Intel Corporation με έδρα τις ΗΠΑ και η Xilinx της AMD.

Η απάντηση των εταιρειών

Η Analog Devices είπε ότι η εταιρεία έκλεισε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και έδωσε εντολή στους διανομείς να σταματήσουν τις αποστολές στη χώρα.

Η Texas Instruments είπε ότι ακολουθεί όλους τους νόμους στις χώρες όπου δραστηριοποιείται και τα εξαρτήματα που βρέθηκαν στα ρωσικά όπλα σχεδιάστηκαν για εμπορικά προϊόντα. Η Intel είπε ότι «δεν υποστηρίζει ούτε ανέχεται τα προϊόντα μας να χρησιμοποιούνται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Infineon δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθύτατα» εάν τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται για σκοπούς για τους οποίους δεν έχουν σχεδιαστεί. Η AMD είπε ότι ακολουθεί αυστηρά όλους τους παγκόσμιους νόμους ελέγχου των εξαγωγών.

Φτηνά ανταλλακτικά

Πολλά από τα ξένα εξαρτήματα κοστίζουν μόνο λίγα δολάρια και οι ρωσικές εταιρείες θα μπορούσαν να τα αγοράσουν πριν από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία μέσω διαδικτύου μέσω εγχώριων ή διεθνών διανομέων, επειδή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μη στρατιωτικές εφαρμογές.

Ωστόσο, περισσότερα από 80 δυτικής κατασκευής μικροτσίπ υποβλήθηκαν σε ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ τουλάχιστον από το 2014, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαζόταν άδεια για να αποσταλούν στη Ρωσία, ανέφερε η RUSI. Οι εταιρείες που εξάγουν τα εξαρτήματα είχαν την ευθύνη να επιδείξουν τη δέουσα επιμέλεια για να διασφαλίσουν ότι δεν αποστέλλονται στον ρωσικό στρατό ή για στρατιωτική τελική χρήση, σύμφωνα με την RUSI.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πώς ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να βασίζεται σε ξένα μικροτσίπ για τα πάντα, από τακτικά ραδιόφωνα μέχρι drones και πυρομαχικά μεγάλης εμβέλειας ακριβείας, και πώς οι δυτικές κυβερνήσεις άργησαν να περιορίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε αυτές τις τεχνολογίες, ιδιαίτερα μετά την εισβολή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κριμαία το 2014 .

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εκτοξεύσει περισσότερους από 3.650 πυραύλους και κατευθυνόμενες ρουκέτες τους πρώτους πέντε μήνες του πολέμου, σύμφωνα με το επιτελείο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα