
Στην τεχνολογία 5G στρέφονται όλο και περισσότερες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο προκειμένου να διαχειριστούν καλύτερα τις άμεσες επιχειρηματικές πιέσεις που επιφέρει η πανδημία COVID-19, όπως αποκαλύπτει η τρίτη έκδοση της παγκόσμιας έρευνας της EY, “Reimagining Industry Futures Study”.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 49% των ερωτηθέντων δίνουν προτεραιότητα στη βελτιστοποίηση των διεργασιών ως βασική εφαρμογή της τεχνολογίας 5G, σε σύγκριση με το 28% που προτιμούν προηγμένες περιπτώσεις χρήσης 5G με εικονική ή επαυξημένη πραγματικότητα.
Διαβάστε επίσης: EE: Οι πρωτοπόροι και οι ουραγοί στον ψηφιακό μετασχηματισμό – Η θέση της Ελλάδας
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις επιχειρήσεις
Μια σειρά εξωτερικών παραγόντων επηρεάζουν τις επιχειρήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Το 85% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι ο αντίκτυπος της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης έχει πυροδοτήσει το ενδιαφέρον τους για το 5G, σε σχέση με 52% στην περσινή αντίστοιχη μελέτη. Το 80% εκτιμούν ότι οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού δίνουν ώθηση στην υιοθέτηση τεχνολογιών 5G, ενώ το 71% αναφέρουν την έμφαση σε θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης (ESG), ως κύριο παρακινητικό παράγοντα.
Διαβάστε επίσης: Συνδέσεις 5G: Θα φτάσουν παγκοσμίως το 1,2 δισ. το 2022
Ωστόσο, για να υλοποιηθούν αυτοί οι φιλόδοξοι στόχοι, υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση που πρέπει να διανυθεί: το 37% ανησυχούν ότι οι τρέχουσες περιπτώσεις χρήσης (use cases) που προσφέρουν οι πάροχοι 5G και IoT, δεν ανταποκρίνονται στις δικές τους ανάγκες επιχειρηματικής ανθεκτικότητας και συνέχειας, ενώ το 47% δεν πιστεύουν ότι οι στόχοι βιωσιμότητας καλύπτονται από τις σημερινές περιπτώσεις χρήσης της τεχνολογίας.
Ηγέτιδα η Ευρώπη στις επενδύσεις 5G
Όσον αφορά τις προθέσεις για μελλοντικές δαπάνες, το 5G πρωτοστατεί των άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών που ερευνά η μελέτη, με το 56% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν, να σχεδιάζουν επενδύσεις εντός της επόμενης τριετίας. Η πρόθεση για τρέχουσες και μελλοντικές δαπάνες για 5G, αυτήν την περίοδο, είναι υψηλότερες στην Ευρώπη, σε αντίθεση με πέρυσι (76%, αυξημένες κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες), όταν και υστερούσε σε σχέση με άλλες γεωγραφικές περιοχές.
Ωστόσο, τα ευρήματα προειδοποιούν ότι οι επενδύσεις δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, με τις προθέσεις να μειώνονται κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση – στο 70% – στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και στη Μέση Ανατολή.
Τα ευρήματα αυτά είναι ενδεικτικά μιας πιο αμυντικής προσέγγισης προς το 5G, αλλά και, γενικότερα, της μειούμενης εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων, καθώς μόνο το 24% των ερωτηθέντων στελεχών δηλώνουν πολύ σίγουροι ότι μπορούν να υλοποιήσουν με επιτυχία το 5G (μείωση κατά 1% από πέρυσι). Αυτό, επιδεινώνεται από την ελλιπή κατανόηση της σχέσης του 5G με άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες από τις επιχειρήσεις, η οποία αναφέρεται και ως η μεγαλύτερη εσωτερική πρόκληση σχετικά με τις αντιλήψεις γύρω από το 5G.
Αυξανόμενη απήχηση των ιδιωτικών δικτύων
Η μελέτη διαπιστώνει, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις γίνονται όλο και πιο δεκτικές στις λύσεις 5G που παρέχονται μέσω επαναστατικών επιχειρηματικών μοντέλων. Το 77% των ερωτηθέντων ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικά δίκτυα για την υποστήριξη της εφαρμογής τεχνολογιών 5G και IoT, ενώ το 71% ενδιαφέρονται να αγοράσουν προϊόντα 5G μέσω μεσάζοντα και όχι απευθείας από τηλεπικοινωνιακή εταιρεία.
Παράλληλα, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό χάσμα αξιοπιστίας όσον αφορά την εικόνα τους ως ειδικοί στον ψηφιακό μετασχηματισμό, με μόνο το 19% των επιχειρήσεων να τις αντιλαμβάνονται ως τέτοιες. Αντίθετα, το 30% εμπιστεύονται τους προμηθευτές εξοπλισμού δικτύου ως ειδικούς στον ψηφιακό μετασχηματισμό – από 19% πέρυσι.
Η συνεργασία μέσω οικοσυστημάτων
Το 69% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι βρίσκονται ήδη σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, ως μέρος ενός επιχειρηματικού οικοσυστήματος. Ωστόσο, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις είναι πιο τολμηρές στην προσέγγισή τους για τις συνεργασίες, με το 36% να αναζητούν νέες συνέργειες με εταιρείες σε άλλους κλάδους (από 24% πέρυσι) και το 73% να δίνουν προτεραιότητα σε προμηθευτές που μπορούν να προσφέρουν δυνατότητα συνεργασίας σε επίπεδο οικοσυστήματος, ως μέρος των δυνατοτήτων τους που αφορούν το 5G.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κος Γιώργος Αποστολάκης, Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Επικεφαλής του κλάδου Τεχνολογίας, Media και Τηλεπικοινωνιών της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: «Ακολουθώντας τον κύκλο που χάραξαν και άλλες μετασχηματιστικές τεχνολογίες στο παρελθόν, το 5G έχει περάσει πλέον στη φάση της ωρίμανσης. Για να αποδώσει τα βέλτιστα αποτελέσματα, το 5G πρέπει να λειτουργήσει συνδυαστικά με τις άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες, πράγμα που προϋποθέτει μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα από την πλευρά των παρόχων και καλύτερη κατανόηση των αναγκών της αγοράς. Καθώς πολλές εταιρείες στρέφονται και σε ιδιωτικά δίκτυα για την υποστήριξη των εφαρμογών 5G, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες οφείλουν να επανατοποθετηθούν ως ειδικοί στον ψηφιακό μετασχηματισμό, προσφέροντας πακέτα υπηρεσιών που θα απαντούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων και θα δημιουργούν μακροπρόθεσμη αξία, όχι μεμονωμένα, αλλά για όλα τα μέρη που θα τα αξιοποιούν, στο πλαίσιο της δημιουργίας επιχειρηματικών οικοσυστημάτων».


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο