Θετικές προοπτικές, παρά το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον και τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και αυξημένο ανταγωνισμό προβλέπει για το δεύτερο εξάμηνο του έτους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ. Η βελτιωμένη ικανοποίηση των πελατών, που καταγράφεται χάρη στη δωρεάν αναβάθμιση των ευρυζωνικών συνδέσεων, ενισχύοντας την πιστότητα στο brand, και η αυξανόμενη εμπιστοσύνη στο δίκτυο οπτικών ινών υποστηρίζουν την ανάπτυξη του Ομίλου, που «χτίζει» την επόμενη φάση του ανταγωνισμού επενδύοντας στις οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι (FTTH).

«Καταφέραμε να έχουμε το σπίτι μας σε τάξη, βάζοντας σε προτεραιότητα τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε προσιτές τιμές και δίνοντας έμφαση στη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών μας», ανέφερε, σχετικά με τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, ο κ. Τσαμάζ, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Τα έσοδα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1,9%, στα 773,1 εκατ. ευρώ, παρότι τα αυξημένα κόστη, κυρίως από τις τιμές ενέργειας, δεν μετακυλίσθηκαν, όπως σημείωσε ο επικεφαλής του Ομίλου, στους καταναλωτές.

«Παρότι το ευρύτερο περιβάλλον δεν επιτρέπει προβλέψεις, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ, τονίζοντας ότι οι προβλέψεις για το 2022 θα επιβεβαιωθούν. Ειδικότερα, οι προσαρμοσμένες επενδύσεις του Ομίλου αναμένεται να αυξηθούν στα 620 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 600 εκατ. ευρώ.

Όσο αφορά, στο κόστος ενέργειας, ο επικεφαλής του Ομίλου προέβλεψε πως τα χειρότερα πέρασαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σε κάθε περίπτωση, τα συμβόλαια που έχει ο Όμιλος ΟΤΕ ισχύουν μέχρι το 2023. Βάσει των αποτελεσμάτων, ο αρνητικός αντίκτυπος, ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ, από το υψηλότερο κόστος ενέργειας αντισταθμίστηκε στο τρίμηνο σχεδόν εν συνόλω από την απουσία συγκεκριμένων εξόδων που σχετίζονταν με τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων σταθερής-κινητής στη Ρουμανία που είχαν καταγραφεί το β’ τρίμηνο του 2021.

Roaming και διπλασιασμός ταχυτήτων οδηγούν τις επιδόσεις

Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ο ΟΤΕ κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις στην κινητή, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 4,7%, υποστηριζόμενα από την ισχυρή ανάκαμψη των εσόδων περιαγωγής (roaming), τα οποία αυξήθηκαν κατά 83% και ξεπέρασαν τα επίπεδα προ πανδημίας. Για το τρίτο τρίμηνο αναμένεται περαιτέρω βελτίωση, η οποία θα συνεχιστεί αν και με χαμηλότερο σαφώς ρυθμό ως το τέλος του έτους. Οι πελάτες της κινητής αυξήθηκαν επίσης κατά 4,8%, φτάνοντας στα 7,3 εκατ.

Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει την επέκταση της κάλυψης του 5G δικτύου της, στοχεύοντας να φτάσει στο 80% μέχρι το τέλος του 2022, ενώ για το τέλος του 2023 ο στόχος είναι στο 90%. Σήμερα, η πληθυσμιακή κάλυψη ξεπερνά το 70%.

Και μπορεί τα έσοδα από τη σταθερή να παρέμειναν σταθερά, όμως ο δωρεάν διπλασιασμός των ταχυτήτων χαρακτηρίστηκε ως «μεγάλη» επιτυχία από τους επιτελείς του Ομίλου, καθώς βελτίωσε θεαματικά την ικανοποίηση των πελατών και την πιστότητα στην εταιρεία. Εξέλιξη που αναμένεται να συνεχιστεί ως το τέλος του έτους, δεδομένου ότι η διαδικασία συνεχίζεται. Μέχρι σήμερα, έχουν αναβαθμιστεί 600.000 συνδρομητές.

Όπως υποστήριξε ο κ. Τσαμάζ, πρόκειται για μια μακροχρόνια στρατηγική του Ομίλου για βελτιωμένες υπηρεσίες στους πελάτες. Στην επόμενη φάση, στόχος είναι οι συνδρομητές του ΟΤΕ να μπορούν πια να μεταβούν σε οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι (FTTH), αλλάζοντας τελείως την εμπειρία της σύνδεσής τους. Για αυτό, ο σχεδιασμός του Ομίλου από το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς θα επικεντρωθεί ακριβώς στην ανάπτυξη του δικτύου.

Σήμερα, ο ΟΤΕ κατέχει μερίδιο 78% των υφιστάμενων συνδέσεων FTTH, διαθέτονατς ήδη ένα δίκτυο διαθέσιμο σε 674.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η συνδρομητική βάση του Ομίλου σε υπηρεσίες οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι αυξήθηκε στο τρίμηνο κατά 17.000, προσεγγίζοντας τις 92.000 συνδέσεις. Συνολικά, προστέθηκαν 207.000 συνδρομητές υπηρεσιών οπτικής ίνας, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Σημαντική συμβολή στα έσοδα του δεύτερου τριμήνου είχε ο τομέας του ICT, που παρουσίασε αύξηση κατά 11,6%. Τάση η οποία αναμένεται να ενισχυθεί με την υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης στα επόμενα χρόνια.

Η συνδρομητική τηλεόραση

Μεγάλο στοίχημα του ΟΤΕ αποτελεί για τα επόμενα χρόνια και το περιεχόμενο. Αναφερόμενος στη βεντάλια της συνδρομητικής τηλεόρασης, ο κ. Τσαμάζ τόνισε ότι η άφιξη των αγώνων του Ολυμπιακού στην Cosmote TV με τη νέα σεζόν και για τρία χρόνια, αλλά και το premium περιεχόμενο αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα, που αναμένεται να αυξήσει τη συνδρομητική βάση στο δεύτερο εξάμηνο.

Οι συνδρομητές της τηλεόρασης ανέρχονται συνολικά σε 641.578, παρουσιάζοντας έναν σταθερό ρυθμό αύξησης, που σε ετήσια βάση ανήλθε σε 10,8%. Κατά το δεύτερο τρίμηνο προστέθηκαν πάνω από 5.000 νέοι συνδρομητές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις