Μείωσαν τις προβλέψεις για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο οι traders των Futures που συνδέονται με το επιτόκιο της Federal Reserve, μετά τη ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο.

Οι traders αναμένουν τώρα ότι η Fed θα είναι λιγότερο επιθετική τον Σεπτέμβριο, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα  και να διαμορφώνονται σε ένα εύρος 2,75%-3%, και ότι θα φθάσει στην κορυφή της αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, με τα επιτόκια να ανέρχονται στο εύρος 3,25%-3,5%. Πριν την ανακοίνωση του πληθωρισμού, οι traders στοιχημάτιζαν ότι τα επιτόκια θα ανέλθουν σε ένα εύρος 3,5%-3,75% ή υψηλότερα, καθώς η Fed επιχειρεί να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα δεκαετιών.

Παρόλα αυτά, η μάχη της Federal Reserve με τον υψηλό πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει ακόμα και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να διστάζουν να σταματήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι σιγουρευτούν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 8,5% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο δομικός πληθωρισμός – δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της βενζίνης και των τροφίμων και θεωρείται καλύτερος προγνωστικός δείκτης του μελλοντικού πληθωρισμού – αυξήθηκε 0,3% από τον Ιούνιο και 5,9% από τον Ιούλιο του 2021.«Συνολικά, οι τιμές παραμένουν δυσάρεστα υψηλές», σημειώνει η Ρουμπέλα Φαρούκι,  της High Frequency Economics, η οποία στηρίζει την άποψη για αύξηση του επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα. «Σε συνδυασμό με την ισχυρή αγορά εργασίας, τα δεδομένα υποστηρίζουν μια ακόμη επιθετική αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή