Στο 8,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο, από 9,1% που ήταν έναν μήνα πριν. Τα στοιχεία είναι καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν μικρότερη υποχώρηση στο 8,7%.

Στην ανακοίνωση των στοιχείων τα futures του Dow Jones κατέγραψαν σημαντική άνοδο.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές παρέμειναν σταθερές καθώς οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν γενικά κατά 4,6% και η βενζίνη έπεσε 7,7%. Αυτό αντιστάθμισε ένα μηνιαίο κέρδος 1,1% στις τιμές των τροφίμων και μια αύξηση 0,5% στο κόστος στέγασης.

Διαβάστε επίσης – Έχει σημασία ο υψηλός πληθωρισμός;

Εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε 5,9% ετησίως και 0,3% μηνιαίως, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις 6,1% και 0,5%.

Κόστος ζωής

Ενώ η πτώση των τιμών της βενζίνης είναι ένα καλό νέο για τους Αμερικανούς, το κόστος ζωής τους εξακολουθεί να είναι οδυνηρά υψηλό, αναγκάζοντας πολλούς να φορτώσουν τις πιστωτικές τους κάρτες. Αφού τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ακόμα ισχυρή ζήτηση εργασίας και σταθερότερη αύξηση των μισθών, μια περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού θα μπορούσε να αφαιρέσει μέρος της επείγουσας ανάγκης της Fed να επεκτείνει τις υπερμεγέθεις αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι τιμές της βενζίνης υποχώρησαν 7,7% τον Ιούλιο, τη μεγαλύτερη από τον Απρίλιο του 2020, μετά από άνοδο 11,2% έναν μήνα νωρίτερα. Οι τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας μειώθηκαν κατά 3,6% από τον Ιούνιο, τη μεγαλύτερη από τον Μάιο του 2009.

Το κόστος των τροφίμων, ωστόσο, αυξήθηκε κατά 10,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το μεγαλύτερο από το 1979. Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μειώθηκαν.

Το κόστος στέγασης — που είναι το μεγαλύτερο στοιχείο των υπηρεσιών και αποτελεί περίπου το ένα τρίτο του συνολικού δείκτη ΔΤΚ — αυξήθηκε 0,5% από τον Ιούνιο και 5,7% από πέρυσι, το μεγαλύτερο από το 1991. Αυτό αντανακλά άλμα 0,7% στο ενοίκιο του κύριας κατοικίας. Τα ξενοδοχεία, εν τω μεταξύ, σημείωσαν πτώση 3,2%.

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των ισχυρών στοιχείων για την απασχόληση, που σύμφωνα με κάποιους αναλυτές απομακρύνουν το σενάριο της ύφεσης, η πορεία του πληθωρισμού θα καταδείξει ποια θα είναι η πορεία της Fed τους επόμενους μήνες κι αν οι έως τώρα κινήσεις της έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

Τα διλήμματα της Fed

Ωστόσο, παρά την πτώση ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά 40ετίας, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη για τη Federal Reserve να συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Το μείζον δίλημμα για τους Αμερικανούς τραπεζίτες είναι αν θα συνεχίσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων αποφασίζοντας άλλες 75 μ.β. τον Σεπτέμβριο, με κίνδυνο να βυθιστεί η οικονομία σε ύφεση, ή αν θα χαλαρώσει τους ρυθμούς.

ΗΠΑ – ΗΠΑ: Τελικά είναι σε ύφεση η αμερικανική οικονομία;

Πού «ποντάρουν» οι αγορές

Οι traders ποντάρουν σε δεύτερη συνεχόμενη άνοδο κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Refinitiv.

Σύμφωνα με αυτά,  οι χρηματαγορές της ευρωζώνης προεξοφλούν τώρα με πιθανότητα 100% μία αύξηση 50 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ τον επόμενο μήνα, από 95% την Τρίτη και περίπου 50% την περασμένη εβδομάδα.

Οι traders αύξησαν επίσης τα στοιχήματά τους σε μια άλλη αύξηση 75 μονάδων βάσης από την Federal Reserve τον επόμενο μήνα μετά τα καλύτερα από τα προβλεπόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, τα οποία βοήθησαν στην άρση των αποδόσεων από τα χαμηλά πολλών μηνών της περασμένης εβδομάδας.

«Η ΕΚΤ σίγουρα θα προσπαθήσει να προχωρήσει όσο περισσότερο μπορεί», δήλωσε ο Λάιντλερ, και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι λογικό δεδομένου ότι άργησαν να αγωνιστούν».

Γερμανία: Αποκλιμάκωση των τιμών τον Ιούλιο

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή της Γερμανίας υποχώρησε τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας την πρώτη εκτίμηση, καθώς οι προσωρινές κρατικές παρεμβάσεις συνέβαλαν στην πτώση του συνολικού πληθωρισμού.

Διαβάστε επίσης – Γερμανία: Πληθωρισμός-ρεκόρ, στοχευμένα μέτρα

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis την Τετάρτη, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,5% σε ετήσια βάση, μετρημένες με βάση τα εθνικά πρότυπα, σύμφωνα με την πρόβλεψη των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Τον Ιούνιο οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 7,6%.

Ο εναρμονισμένος δείκτης αυξήθηκε κατά 8,5% σε ετήσια βάση.

Διαβάστε επίσης – Ινστιτούτο Ifo: 6 φορές η ζημιά του Brexit για τη Γερμανία οι συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου Ε.Ε.-Κίνας

Από μήνα σε μήνα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,9% σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα και 0,8% με τα εναρμονισμένα πρότυπα της ΕΕ, αμφότερα σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

«Ο κύριος λόγος για τον υψηλό πληθωρισμό εξακολουθεί να είναι οι αυξήσεις των τιμών για τα ενεργειακά προϊόντα. Δύο μέτρα του πακέτου ελάφρυνσης είχαν μια ελαφρά καθοδική επίδραση στο συνολικό ποσοστό πληθωρισμού από τον Ιούνιο: Το εισιτήριο των 9 ευρώ και η έκπτωση στα καύσιμα» σχολίασε η Destatis.

«Πρόσθετοι παράγοντες είναι και πάλι τα σημεία συμφόρησης στην παράδοση λόγω των διακοπών στις αλυσίδες εφοδιασμού και των αξιοσημείωτων αυξήσεων των τιμών στα προηγούμενα στάδια της οικονομικής διαδικασίας», πρόσθεσε.

Ιταλία: Στο 7,9% ο πληθωρισμός Ιουλίου

Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας Istat επιβεβαίωσε τις πρόσφατες προβλέψεις του για τον πληθωρισμό του Ιουλίου. Βάσει της επεξεργασίας των τελικών στοιχείων, τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 7,9% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε μηνιαία.

Οι τιμές των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», ακρίβυναν κατά 9,1%, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021. Μια ανοδική τάση η οποία έσπασε ρεκόρ και είχε να καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 1984.

Διαβάστε επίσης – Στη δίνη του πληθωρισμού η Ιταλία

Συνολικά, οι τιμές του νερού και των καυσίμων παρουσίασαν αύξηση κατά 24,7% και των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς κατά 13,9%. Η μεγαλύτερη άνοδος των τιμών σε ετήσια βάση αφορά τον ενεργειακό τομέα, όπου τον Ιούλιο ήταν ακριβότερες κατά 42,9%.

Διαβάστε επίσης – Πληθωρισμός: Τα μέτρα που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή