Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή της Γερμανίας υποχώρησε τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας την πρώτη εκτίμηση, καθώς οι προσωρινές κρατικές παρεμβάσεις συνέβαλαν στην πτώση του συνολικού πληθωρισμού.

Διαβάστε επίσης – Γερμανία: Πληθωρισμός-ρεκόρ, στοχευμένα μέτρα

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis την Τετάρτη, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,5% σε ετήσια βάση, μετρημένες με βάση τα εθνικά πρότυπα, σύμφωνα με την πρόβλεψη των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Τον Ιούνιο οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 7,6%.

Ο εναρμονισμένος δείκτης αυξήθηκε κατά 8,5% σε ετήσια βάση.

Διαβάστε επίσης – Ινστιτούτο Ifo: 6 φορές η ζημιά του Brexit για τη Γερμανία οι συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου Ε.Ε.-Κίνας

Από μήνα σε μήνα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,9% σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα και 0,8% με τα εναρμονισμένα πρότυπα της ΕΕ, αμφότερα σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

«Ο κύριος λόγος για τον υψηλό πληθωρισμό εξακολουθεί να είναι οι αυξήσεις των τιμών για τα ενεργειακά προϊόντα. Δύο μέτρα του πακέτου ελάφρυνσης είχαν μια ελαφρά καθοδική επίδραση στο συνολικό ποσοστό πληθωρισμού από τον Ιούνιο: Το εισιτήριο των 9 ευρώ και η έκπτωση στα καύσιμα» σχολίασε η Destatis.

«Πρόσθετοι παράγοντες είναι και πάλι τα σημεία συμφόρησης στην παράδοση λόγω των διακοπών στις αλυσίδες εφοδιασμού και των αξιοσημείωτων αυξήσεων των τιμών στα προηγούμενα στάδια της οικονομικής διαδικασίας», πρόσθεσε.

Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων αυξήθηκαν 35,5% σε ετήσια βάση, παρά τα μέτρα ανακούφισης, μετά από αύξηση 38% τον Ιούνιο.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα κατά 14,8% τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή