Tο άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας μετά την υποχώρηση της πανδημίας κάνει περισσότερο κόσμο να βγαίνει από τα σπίτια του με αποτέλεσμα οι νεότεροι κυρίως σε ηλικία να παίζουν λιγότερα ηλεκτρονικά παιχνίδια – και οι εταιρείες του κλάδου να χάνουν πλέον κέρδη.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο, όπως η Microsoft, η Sony και η Nintendo, είδαν τις πωλήσεις τους για το δεύτερο φετινό τρίμηνο να είναι χαμηλότερες επειδή οι αρχικοί ούριοι άνεμοι για τον κλάδο από την πανδημία της COVID εξαφανίστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία του CNBC.

Επίσης οι εταιρείες αυτές έχασαν κέρδη επειδή δεν μπόρεσαν να πουλήσουν όσες παιχνιδομηχανές θα μπορούσαν λόγω της έλλειψης εξαρτημάτων που πρoκάλεσε και πάλι η πανδημία.

Διαβάστε επίσης – Nvidia: «Χαμηλές πτήσεις» στην αγορά gaming

Οι πωλήσεις

Πρόκειται για ευρύτερη συρρίκνωση στις καταναλωτικές δαπάνες για βιντεοπαιχνίδια. Μόνο στις ΗΠΑ οι Αμερικανοί ξόδεψαν 12,4 δισ. δολάρια σε ηλεκτρονικά παιχνίδια το δεύτερο τρίμηνο, ποσό που είναι μειωμένο κατά 13% σε ετήσια βάση σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς NPD την οποία επικαλείται το CNBC.

Οπως σημειώνεται, για τη μείωση αυτή των πωλήσεων ευθύνονται αρκετοί παράγοντες, και κυρίως η χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία, με τους ανθρώπους να αποφεύγουν τις επιλογές ψυχαγωγίας στο σπίτι υπέρ των υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Διαβάστε επίσης – Έπαιζε ο Μαρξ video games;

Η Sony ανακοίνωσε μείωση 2% στη θυγατρική της με τις πωλήσεις ηλεκτρονικών παιχνιδιών το διάστημα αυτό και σε βάθος έτους, ενώ τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν σχεδόν κατά 37%. Η εταιρεία επίσης μείωσε την πρόβλεψη για τα κέρδη για ολόκληρο το έτος κατά 16%. Ο συνολικός χρόνος παιχνιδιού μεταξύ της βάσης παικτών του PlayStation μειώθηκε κατά 15%, πολύ χαμηλότερος από ό,τι είχε αρχικά προβλέψει η εταιρεία, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Στη Microsoft τα συνολικά έσοδα από ηλεκτρονικά παιχνίδια μειώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο κατά 7% από έτος σε έτος. Οι πωλήσεις των κονσολών Xbox της εταιρείας μειώθηκαν κατά 11%, ενώ τα έσοδα από περιεχόμενο και υπηρεσίες παιχνιδιών μειώθηκαν κατά 6%, αναφέρεται. Οι μειώσεις οφείλονται στις λιγότερες ώρες ενασχόλησης των παικτών, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας στο αμερικανικό δίκτυο.

Η Activision Blizzard, η εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών που εξαγοράστηκε από τη Microsoft, ανέφερε υποχώρηση 70% στα καθαρά κέρδη και πτώση 29% στα έσοδα. Η εταιρεία που εξελίσσει το παιχνίδι Call of Duty απέδωσε τα οικονομικά αυτά αποτελέσματα στις χαμηλότερες πωλήσεις. Η Ubisoft, η εταιρεία πίσω από το Assassin’s Creed, σημείωσε πτώση 10% στις νέες εγγραφές.

Και ελλείψεις εξαρτημάτων

Η έλλειψη εξαρτημάτων για παιχνιδομηχανές (κονσόλες) ήταν ένας ακόμα λόγος για χαμηλότερα έσοδα και κέρδη. Η Nintendo κατέγραψε υποχώρηση 15% στα λειτουργικά κέρδη την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Η εταιρεία πίσω από τα παιχνίδια με την ονομασία Super Mario απέδωσε τη μείωση αυτή και στην παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, κάτι που σήμαινε ότι δεν ήταν σε θέση να παραγάγει και να πουλήσει όσες κονσόλες θα ήθελε και θα μπορούσε. Η Nintendo πούλησε 3,43 εκατομμύρια μονάδες της φορητής της κονσόλας Switch στο δεύτερο τρίμηνο, καταγράφοντας πτώση 23% σε ετήσια βάση. Οι πωλήσεις λογισμικού μειώθηκαν κατά 8,6%, στα 41,4 εκατομμύρια μονάδες.

Η Sony σύμφωνα με τα στοιχεία του CNBC πούλησε 2,4 εκατομμύρια κονσόλες PlayStation 5 το δεύτερο τρίμηνο, αριθμός υψηλότερος από τα 2,3 εκατομμύρια μονάδες που πουλήθηκαν την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο. Η εταιρεία ελπίζει ότι η άρση των περιορισμών στον κόμβο παραγωγής ηλεκτρονικών της Σανγκάης και οι πωλήσεις για την περίοδο των εορτών θα τη βοηθήσουν να επιτύχει τον στόχο της για πώληση 18 εκατομμυρίων μονάδων PS5 το 2022.

Πηγή: Έντυπη έκδοση Τα Νέα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή