Πτώση στις πωλήσεις βιντεοπαιχνιδιών αναμένεται να καταγραφεί για πρώτη φορά μετά από χρόνια, καθώς ένας ακόμα κλάδος που γνώρισε άνθηση στην εποχή του κορωνοϊού αντιμετωπίζει τη ζοφερή προοπτική μιας ύφεσης.

Η παγκόσμια αγορά παιχνιδιών και υπηρεσιών προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 1,2% σε ετήσια βάση στα 188 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δεδομένων αγοράς Ampere Analysis, που αποκαλύπτει το CNBC.

Διαβάστε επίσης – Nvidia: «Χαμηλές πτήσεις» στην αγορά gaming

Ο τομέας επεκτάθηκε 26% από το 2019 έως το 2021, φτάνοντας σε μέγεθος ρεκόρ 191 δισεκατομμυρίων δολαρίων και όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ampere, οι πωλήσεις video games αυξάνονταν σταθερά τουλάχιστον από το 2015.

Διαβάστε επίσης – Έπαιζε ο Μαρξ video games;

Η ώθηση της πανδημίας

Το gaming έλαβε τεράστια ώθηση από τα περιοριστικά μέτρα και τις καραντίνες της Covid-19 το 2020, καθώς οι άνθρωποι περνούσαν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους. Η κυκλοφορία κονσολών επόμενης γενιάς από τη Microsoft και τη Sony την ίδια χρονιά ενίσχυσε επίσης τις προοπτικές της βιομηχανίας.

Ωστόσο, η άφιξη των μηχανών Xbox Series X και S της Microsoft και του PlayStation 5 της Sony αποδείχθηκε κάτι σαν δίκοπο μαχαίρι — οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι ελλείψεις ζωτικών εξαρτημάτων σημαίνουν ότι οι αγοραστές αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία να βρουν οποιαδήποτε από τις νέες κονσόλες στα ράφια των καταστημάτων.

Ο πόλεμος στη Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – μαζί με τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα και τον αυξανόμενο πληθωρισμό – επιδείνωσαν περαιτέρω τις προοπτικές για τα παιχνίδια. Πολλοί κατασκευαστές λογισμικού και υλικού παιχνιδιών αποφάσισαν να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft και Sony.

Η Ρωσία ήταν η 10η μεγαλύτερη αγορά παιχνιδιών στον κόσμο το 2021, σύμφωνα με την Ampere. Ωστόσο, αναμένεται να πέσει στο Νο. 14 της παγκόσμιας κατάταξης φέτος και να χάσει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία, ανέφερε η εταιρεία.

Άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος περιλαμβάνουν αλλαγές απορρήτου από την Apple που καθιστούν δυσκολότερο για τους προγραμματιστές παιχνιδιών για κινητά την παρακολούθηση των χρηστών iPhone, καθώς και καθυστερήσεις στις εκδόσεις υπερπαραγωγών όπως το Starfield και το Redfall της Microsoft.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία