Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων βρέθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς αφενός παρέμεινε η επιφυλακτικότητα σχετικά με τις προεκτάσεις της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών στην ευρωπαϊκή οικονομία και αφετέρου οι πιέσεις από ορισμένα εταιρικά αποτελέσματα ήταν μεγάλες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακές διακυμάνσεις +0,09%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 2% ενώ ο κλάδος της υγείας έχασε 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε κατά 0,55% στις 7.465 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,05% στις 13.694 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,33% στις 6.544 μονάδες.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chip έκλεισε 1% υψηλότερα την Τετάρτη, καθώς τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 8,5% ετησίως τον Ιούλιο, επιβραδύνοντας σε μεγάλο βαθμό από τον προηγούμενο μήνα λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ετήσια άνοδο 8,7%.

Τι προβληματίζει την αγορά

Αυτό που προβληματίζει την αγορά είναι εάν οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve επηρεάσουν την ευρωπαϊκή οικονομία, ιδίως στο μέτωπο της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου και κατ’ επέκταση τις εξαγωγές των μεγάλων οικονομιών της γηραιάς ηπείρου. Μάλιστα, η ευρωπαϊκή οικονομία δείχνει ισχυρότερα σημάδια επιβράδυνσης, κάτι που περιορίζει τα περιθώρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δράσει κατά του πληθωρισμού στην Ευρώπη.

Στο επίκεντρο παρέμειναν επίσης τα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη. Οι μετοχές της Aegon κέρδισαν περισσότερο από 9%, αφού η ολλανδική ασφαλιστική εταιρεία αύξησε την καθοδήγησή της για ολόκληρο το έτος. Στον αντίποδα, η βρετανική εταιρεία πληροφορικής Netcompany υποχώρησε περισσότερο από 16% μετά τα τριμηνιαία αποτελέσματά της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές