Οι παγκόσμιοι οίκοι αξιολόγησης S&P και Fitch μείωσαν την Παρασκευή τις αξιολογήσεις ξένου νομίσματος της Ουκρανίας σε επιλεκτική χρεοκοπία και περιορισμένη χρεοκοπία καθώς θεωρούν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας είναι προβληματική.

Ειδικότερα, υποβαθμίζουν το αξιόχρεο του ουκρανικού δημοσίου χρέους σε ό,τι αφορά ομόλογα και άλλα αξιόγραφα σε ξένα νομίσματα, υπογραμμίζοντας ότι το διετές μορατόριουμ στην αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους της Ουκρανίας συνιστά επιλεκτική χρεοκοπία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι πιστωτές της Ουκρανίας στο εξωτερικό υποστήριξαν το αίτημα της χώρας για ένα διετές πάγωμα των πληρωμών για σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή ομόλογα. Η κίνηση αυτή αναμένεται να εξοικονομήσει στην Ουκρανία περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας .

Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Το Κρεμλίνο απορρίπτει τη χρεοκοπία της χώρας

Αθέτηση υποχρεώσεων

Η S&P μείωσε την αξιολόγηση ξένου νομίσματος της Ουκρανίας σε “SD/SD” από “CC/C”.

«Δεδομένων των ανακοινωθέντων όρων και προϋποθέσεων της αναδιάρθρωσης και σύμφωνα με τα κριτήριά μας, θεωρούμε τη συναλλαγή ως προβληματική, που ισοδυναμεί με αθέτηση υποχρεώσεων», ανέφερε η S&P.

Διαβάστε επίσης – Ελβετία: Μακρά και πολύπλοκη η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Ο Fitch μείωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση ξένου νομίσματος της χώρας σε “RD” από “C”, καθώς θεωρεί την αναβολή των πληρωμών του χρέους ως ολοκλήρωση μιας προβληματικής ανταλλαγής χρέους.

Η S&P είπε επίσης ότι η μακροοικονομική και δημοσιονομική πίεση που προέρχεται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να αποδυναμώσει την ικανότητα της ουκρανικής κυβέρνησης να παραμένει ενήμερη για το χρέος της σε τοπικό νόμισμα και μείωσε την αξιολόγηση του τοπικού νομίσματος της χώρας της Ανατολικής Ευρώπης σε “CCC-plus/C” από “B-μείον”. /ΣΙ”.

Πληγωμένη από τη ρωσική εισβολή, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, η Ουκρανία αντιμετωπίζει οικονομική συρρίκνωση 35%-45% το 2022 και μηνιαίο δημοσιονομικό έλλειμμα 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας