Εν μέσω πυρών βρίσκονται οι διαδικτυακές πλατφόρμες Amazon, eBay, Wish και AliExpress, μετά από έρευνα που διαπίστωσε ότι διέθεταν προς πώληση παράνομα όπλα, όπως μαχαίρια, σπαθιά και ρόπαλα.

Η οργάνωση καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου Which? διαπίστωσε ότι τα παράνομα όπλα πωλούνταν από τρίτους πωλητές που έφεραν διαφορετικά ονόματα.

Η νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου – συμπεριλαμβανομένου του νόμου περί επιθετικών όπλων του 2019 – απαγορεύει την πώληση αυτών των όπλων στη χώρα.

Αν διαπιστωθεί ότι κάποιος έχει στην κατοχή του αυτά τα παράνομα όπλα, κινδυνεύει με σύλληψη και ποινή φυλάκισης.

Διαβάστε επίσης – On line αγορές: Τέλος οι αφορολόγητες αγορές από Κίνα, eBay, Amazon 

Φθηνές τιμές

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η τελευταία έρευνά μας αποκάλυψε παράνομα όπλα που πωλούνται σε διαδικτυακές αγορές σε εξαιρετικά φτηνές τιμές και ότι αυτές οι εταιρείες τεχνολογίας προωθούν επίσης πρόσθετα επικίνδυνα αντικείμενα στους ανθρώπους», δήλωσε η Sue Davies, επικεφαλής της πολιτικής προστασίας των καταναλωτών στην Which?.

Διαβάστε επίσης – Amazon και Google στο μικροσκόπιο για fake κριτικές προϊόντων

«Αυτό εγείρει μεγάλα ερωτηματικά σχετικά με τους ελέγχους και την παρακολούθηση που γίνονται από αυτές τις πλατφόρμες», πρόσθεσε στο Euronews, προτρέποντας τις διαδικτυακές αγορές να αναλάβουν «περισσότερη ευθύνη» και να αποτρέψουν την εμφάνιση παράνομων όπλων στους ιστότοπούς τους.

«Ξαναβαπτίζουν» τα προϊόντα

Μάλιστα, η Which υποστηρίζει ότι η Amazon διέθετε ρόπαλα – τα οποία είναι παράνομο να αγοράζονται και να πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο – βαπτίζοντάς τα «μπαστούνια πεζοπορίας».

Η ομάδα καταναλωτών είπε ότι αυτό έγινε πιθανώς για να αποφευχθεί ο εντοπισμός από την Amazon, ενώ ορισμένες από τις εικόνες στις λίστες έδειξαν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αυτοάμυνα και μάχες.

Στο eBay, η έρευνα βρήκε παράνομα σπαθιά, μαχαίρια και μια λεπίδα ζόμπι 27 ντσών. Οι όροι και οι προϋποθέσεις του EBay αναφέρουν ότι κανένα από αυτά τα όπλα δεν πρέπει να πωλείται στην πλατφόρμα του.

Στον ιστότοπο AliExpress, βρήκαν έναν «μεγάλο αριθμό μαχαιριών, κρυφές λεπίδες και μια σχεδία «δαχτυλιδιών αυτοάμυνας» με τιμή μόλις 0,49 £ (0,58 ευρώ).

Πώς ανταποκρίθηκαν οι τεχνολογικές πλατφόρμες;

Η Amazon είπε ότι έχει αφαιρέσει τα «εν λόγω προϊόντα». «Είμαστε απογοητευμένοι όταν κακόβουλοι παρακάμπτουν τα συστήματα ελέγχου μας και θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα μαθήματα για να βελτιώσουμε τους μηχανισμούς πρόληψης. Αυτά τα προϊόντα έχουν πλέον αφαιρεθεί από το κατάστημα», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της.

Η EBay είπε ότι διερευνά γιατί δεν μπλοκαρίστηκαν τα αντικείμενα και είπε ότι λαμβάνει την ασφάλεια των πελατών της «πολύ σοβαρά».
«Ως διεθνής αγορά οι πολιτικές μας ποικίλλουν ανά τον κόσμο και ορισμένες από τις καταχωρίσεις που επισημαίνονται από το Which? επιτρέπονται σύμφωνα με την πολιτική των ΗΠΑ και πωλούνται από εγγεγραμμένους πωλητές στις ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Οι αγοραστές του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορούν να αγοράσουν αυτά τα μαχαίρια. Ερευνούμε γιατί δεν έγινε αυτό το μπλοκ σε αυτήν την περίπτωση».
Η AliExpress είπε ότι είχε αφαιρέσει τις καταχωρίσεις και ξεκίνησε έρευνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί