Σε κλαδικές συμφωνίες που θα διασφαλίσουν το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, προχωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελβετία, και ήδη εργάζονται για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στον φαρμακευτικό τομέα, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελβετία στην εφημερίδα Tages Anzeiger.

Ο Σκοτ ​​Μίλερ είπε ωστόσο, ότι στον τελευταίο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, η Ελβετία δεν ήταν έτοιμη να ανοίξει την αγροτική της αγορά για προϊόντα των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης – Κογκρέσο: Με τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών συγκρούστηκε με επιτυχία ο Τζο Μπάιντεν

Οι συνομιλίες για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών έχουν σταματήσει. Αλλά ο Μίλερ είπε ότι με τις Ηνωμένες Πολιτείες «μπορούμε να κάνουμε βήματα προς το ελεύθερο εμπόριο με τη σύναψη κλαδικών συμφωνιών». «Σε ό,τι αφορά τη φαρμακοβιομηχανία, εργαζόμαστε για τη διευκόλυνση του εμπορίου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Ελβετία φιλοξενεί τους φαρμακευτικούς κολοσσούς Novartis και Roche.

Η πληγή για τις αμερικανικές Big Pharm

Σημειώνεται, ότι βαριά όσο και σπάνια ήττα υπέστησαν οι φαρμακευτικοί κολοσσοί στις ΗΠΑ, καθώς το κείμενο του νέου πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης Μπάιντεν που επικυρώθηκε και από τη Βουλή περιλαμβάνει διατάξεις που διαταράσσουν σοβαρά τα οικονομικά τους συμφέροντα. Δεν είναι τυχαίο πως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, οι Big Pharma είχαν δαπανήσει τουλάχιστον 142 εκατ. δολάρια για lobbying προς μέλη του Κογκρέσου προκειμένου να αποφύγουν να δρομολογηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα.

Πραγματικά, αν και το 755 σελίδων Inflation Reduction Act έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κυρίως για τα μέτρα που περιλαμβάνει για την ενέργεια και το κλίμα, η κυβέρνηση και ο Τζο Μπάιντεν προσωπικά θέλησε να δρομολογήσει και κάποιες σημαντικές τροποποιήσεις στο μέτωπο της υγειονομικής κάλυψης, που ο ίδιος είχε υποσχεθεί και προεκλογικά.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν πέρασε κουτσουρεμένο το πακέτο για το κλίμα από τη Γερουσία

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή