Με τις θερμοκρασίες να καταρρίπτουν το ένα υψηλό ρεκόρ μετά το άλλο, προκαλώντας πυρκαγιές, ξηρασίες και άλλες περιβαλλοντικές ανησυχίες, υπάρχει τουλάχιστον ένας ενεργειακός τομέας που τραβάει την προσοχή: η ηλιακή ενέργεια.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Με δεδομένο ότι τα ηλιακά πάνελ συλλέγουν ενέργεια από την ηλιακή ακτινοβολία, η υπερθέρμανση του κόσμου μπορεί να έχει μικρό όφελος για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.
Αμείωτο το ενδιαφέρον
Παρόλα αυτά, η διαπίστωση αυτή δεν ανακόπτει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών, οι οποίοι σπεύδουν να επενδύσουν στην ηλιακή τεχνολογία, καθώς βλέπουν τόσο θερμότερα καλοκαίρια όσο και αυξανόμενες τιμές καταναλωτή.
Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το oilprice.com, καθώς ο κόσμος θερμαίνεται, οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι περισσότερος ήλιος θα φέρει περισσότερη ηλιακή ενέργεια, ακόμα κι αν αυτό έχει άλλες αρνητικές συνέπειες.
Το σημείο-κλειδί των 25 βαθμών
Ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί τελικά να εμποδίζουν την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, καθώς όπως επισημαίνει η συντάκτρια του oilprice.com τα ηλιακά πάνελ λειτουργούν βέλτιστα στους περίπου 25 βαθμούς Κελσίου και αρχίζουν να γίνονται λιγότερο αποδοτικά όταν η θερμότητα υπερβαίνει αυτό. Και ακόμη κι αν η θερμότητα δεν εμποδίζει την ηλιακή παραγωγή, δεν βοηθάει πολύ.
Με θερμοκρασίες ρεκόρ σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε τους 40 βαθμούς Κελσίου τον Ιούλιο, τα ηλιακά πάρκα βλέπουν θετικά επίπεδα παραγωγής, με τη Solar Energy UK να αναφέρει στις 20 Ιουλίου ότι η παραγωγή ηλιακής ενέργειας της χώρας είχε «καλυφθεί στο ένα τέταρτο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου».
Αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η χώρα βλέπει περισσότερες μέρες ηλιακού φωτός παρά υψηλότερες θερμοκρασίες.
Λιγότερο αποδοτικά
Φυσικά, όταν υπάρχει ήλιος, υπάρχει ηλιακή ενέργεια. «Όμως, λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα ηλιακά πάνελ, γίνονται ελαφρώς λιγότερο αποδοτικά, κατά περίπου 0,5%, για οποιονδήποτε βαθμό πάνω ή κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου» γράφει το δημοσίευμα.
Αυτό σημαίνει ότι οι περίοδοι αιχμής παραγωγής σε μεγάλο μέρος του κόσμου συμβαίνουν συχνά τους πιο δροσερούς μήνες της άνοιξης παρά κατά τη διάρκεια το καλοκαίρι.
Ενώ τα κύματα καύσωνα που παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο μπορεί να μην ενισχύουν την ηλιακή παραγωγή με τον τρόπο που πολλοί πίστευαν, έχουν ενθαρρύνει το ενδιαφέρον του κοινού για τις ηλιακές τεχνολογίες. Καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν ταχέως αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και βλέπουν περισσότερες ζεστές, ηλιόλουστες μέρες, πολλοί στρέφονται τώρα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή ενέργεια ως εναλλακτική λύση για να τους βοηθήσουν να εξοικονομήσουν χρήματα και να γίνουν πιο αυτάρκεις.
Τι συμβαίνει με τους 25 βαθμούς
«Η θερμοκρασία των 25 βαθμών δεν είναι η βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας των Φ/Β κρυσταλλικού Πυριτίου, αλλά η θερμοκρασία η οποία έχει υιοθετηθεί από διεθνή πρότυπα για να μετράται και να συγκρίνεται η απόδοση και άλλα χαρακτηριστικά του κάθε Φ/Β πλαισίου» διευκρινίζει στον OT ο κ. Ευστάθιος Τσελέπης, Σύμβουλος Ενεργειακής Μετάβασης, τ. υπεύθυνος του τμήματος Φ/Β και Διεσπαρμένης Παραγωγής του ΚΑΠΕ.
Και προσθέτει: «Oι συνθήκες μέτρησης της απόδοσης αναφέρονται ώς Τυπικές συνθήκες δοκιμής (STC): συνολική ακτινοβολία = 1000 W/m2, θερμοκρασία συσκευής = 25oC, φασματική ακτινοβολία αναφοράς για μάζα αέρα = 1,5 όπως ορίζεται από το πρότυπο IEC 60904-3. Επίσης σε θερμοκρασία κάτω των 25 βαθμών, και για το εύρος θερμοκρασιών -40 με +80oC, η απόδοση του Φ/Β κρυσταλλικού πυριτίου κάτω των 25 βαθμών συνεχίζει να αυξάνεται κατά 0.3 με 0.5% ανά βαθμό Κελσίου».
Latest News
Με άλλο EV θα αντικαθιστούσαν 9 στους 10 ιδιοκτήτες EV το όχημά τους
Οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων είναι συντριπτικά πιο πιθανό να παραμείνουν πιστοί στην ηλεκτροκίνηση αντί να επιστρέψουν σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο
Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη
Η ΔΕΗ ξεκινά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ιταλία
Ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει το πράσινο χαρτοφυλάκιο του με την προσθήκη των σταθμών Carcarello και Luxenia, ισχύος 20 MW και 12 MW αντίστοιχα
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Μεγάλο deal Stellantis - κινεζικής CATL για εργοστάσιο μπαταριών EV στην Ισπανία
Η συμφωνία Stellantis - CATL έρχεται σε μια εποχή που τα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη αντιμετωπίζoυν μια «τέλεια καταιγίδα» προκλήσεων
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Πάνω από 35 εκατ. η ενίσχυση δήμων από το ειδικό τέλος ΑΠΕ
Ανάμεσα στις πιο ευνοημένες, περιοχές με σημαντική αιολική ανάπτυξη στη νότια Εύβοια, στη Θράκη, στη Βοιωτία και στην Κρήτη, επισημαίνει η ΕΛΕΤΑΕΝ
Επιδοτήσεις έως 6.000 για αντλίες θερμότητας και έως 1.020 ευρώ για ηλιακούς θερμοσίφωνες
Αναλυτικά ο οδηγός για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα για νοικοκυριά»
BP και JERA δημιουργούν κοινή εταιρεία στα αιολικά με δυναμικότητα 13 GW
Η παραγωγική ικανότητα της νέας εταιρείας, που δημιουργούν η βρετανική BP με την ιαπωνική JERA, θα φτάνει τα 13 GW
Επιδοτήσεις έως και 60% για ηλιακούς θερμοσίφωνες και αντλίες θερμότητας – Οι δικαιούχοι
Στο Ταμείο Ανάκαμψης τα συστήματα θέρμανσης νερού από ΑΠΕ, όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και οι αντλίες θερμότητας