Στην Ταϊβάν βρίσκεται αντιπροσωπεία βουλευτών των ΗΠΑ πραγματοποιώντας διήμερη επίσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της νήσου, Τσάι Ινγκ-γουέν.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες μόλις ημέρες αφότου η Αμερικανή πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, επισκέφθηκε την Ταϊβάν, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου που απάντησε με στρατιωτικές ασκήσεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Ποιοι βρίσκονται στην Ταϊβάν

Σύμφωνα με το Reuters, η de facto πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ταϊπέι ανέφερε ότι επικεφαλής της αντιπροσωπείας έχει τεθεί ο γερουσιαστής Ed Markey, ο οποίος συνοδεύεται από τέσσερις βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων σε αυτό που περιέγραψε ως μέρος μιας ευρύτερης επίσκεψης στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Το προεδρικό γραφείο της Ταϊβάν δήλωσε ότι η ομάδα θα συναντηθεί με την Τσάι τη Δευτέρα το πρωί.

«Ιδιαίτερα σε μια εποχή που η Κίνα αυξάνει τις εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν και στην περιοχή με στρατιωτικές ασκήσεις, η ηγεσία του Markey σε μια αντιπροσωπεία που επισκέπτεται την Ταϊβάν αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη σταθερή υποστήριξη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ταϊβάν», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ο Markey προεδρεύει της υποεπιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για την Ανατολική Ασία, τον Ειρηνικό και τη διεθνή κυβερνοασφάλεια. Οι συν-επικεφαλής της επίσκεψης είναι ο αντιπρόσωπος John Garamendi της Ομάδας Εργασίας για τα Πυρηνικά Όπλα και τον Έλεγχο των Όπλων του Κογκρέσου και ο αντιπρόσωπος Don Beyer, δήλωσε εκπρόσωπος του Markey.

Στήριξη από τις ΗΠΑ

Το γραφείο του Markey δήλωσε ότι οι βουλευτές «θα επαναβεβαιώσουν την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ταϊβάν, όπως καθοδηγείται από τον νόμο για τις σχέσεις με την Ταϊβάν, τα κοινά ανακοινωθέντα ΗΠΑ-Κίνας και τις έξι διαβεβαιώσεις, και θα ενθαρρύνουν τη σταθερότητα και την ειρήνη στο στενό της Ταϊβάν».

Η ομάδα θα συναντηθεί «με εκλεγμένους ηγέτες και μέλη του ιδιωτικού τομέα για να συζητήσουν κοινά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εντάσεων στα Στενά της Ταϊβάν και της επέκτασης της οικονομικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στους ημιαγωγούς», ανέφερε το γραφείο του Markey.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν δημοσίευσε φωτογραφίες με τέσσερις από την ομάδα να τους υποδέχονται στο αεροδρόμιο Songshan στο κέντρο της Ταϊπέι, αφού έφτασαν με μεταγωγικό αεροσκάφος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, ενώ ο Markey έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο Taoyuan.

«Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με ανώτερους ηγέτες της Ταϊβάν για να συζητήσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ταϊβάν, την περιφερειακή ασφάλεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις, τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, την κλιματική αλλαγή και άλλα σημαντικά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», δήλωσε η de facto πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ασκήσεις

Ενώ οι ασκήσεις της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν έχουν μειωθεί, το Πεκίνο εξακολουθεί να διεξάγει στρατιωτικές δραστηριότητες.

Έντεκα κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη διέσχισαν τη μεσαία γραμμή του Στενού της Ταϊβάν ή εισήλθαν στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν την Κυριακή, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν. Δεκατρία αεροπλάνα διέσχισαν το στενό το Σάββατο, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης