Αν η βιομηχανία κρυπτογράφησης ενδιαφέρεται για την υιοθέτηση από την κοινή γνώμη – και όχι μόνο για την άντληση των χρημάτων της – θα πρέπει να επιδείξει κοινωνικά χρήσιμες εφαρμογές για τα κρυπτονομίσματα και την τεχνολογία blockchain που θα έχουν απήχηση στον ευρύτερο πληθυσμό.

Η πρόκληση τώρα είναι να βρεθούν πραγματικές περιπτώσεις χρήσης που να παράγουν μόνιμες, ουσιαστικές αποδόσεις στις οποίες θα μπορούν να στηριχθούν οι αποδόσεις DeFi. Yπάρχει ένας κλάδος όπου ο συγκεντρωτισμός αποτελεί τεράστιο πρόβλημα και όπου το κόστος για την κοινωνία είναι αυταπόδεικτο και αυξάνεται: η ενέργεια.

Ο κόσμος εξαρτάται τόσο πολύ από το πετρέλαιο, ώστε οι μεταβολές στην προσφορά του και οι επακόλουθες διακυμάνσεις των τιμών μπορούν να καθορίσουν την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας. Και όλα αυτά είναι χτισμένα γύρω από μια εξαιρετικά συγκεντρωτική βιομηχανία, με τα περισσότερα από τα αποδεδειγμένα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο να βρίσκονται σε λίγα, αυταρχικά κράτη, δημιουργώντας εξαρτήσεις, συμφόρηση και βαθιά πολιτικά τρωτά σημεία.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ένα από αυτά τα κράτη, η Ρωσία, εισέβαλε στην Ουκρανία. Σχεδόν αμέσως υπέστη δυτικές κυρώσεις στις εξαγωγές της, οι οποίες εκτίναξαν τις τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate στα ύψη κατά 40%, σχεδόν στα 120 δολάρια το βαρέλι. Αυτό εκτίναξε στα ύψη το κόστος της βενζίνης και άλλων παραγώγων πετρελαίου, το οποίο, όταν προστέθηκε στις αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, επιτάχυνε την πορεία του κόσμου προς την ύφεση.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η γεωθερμική και η αιολική ενέργεια, είναι η απάντηση σε αυτήν την κατάσταση, επειδή προέρχονται από τοπικό επίπεδο και μπορούν να λειτουργήσουν σε μεγάλο εύρος κλίμακας – από ηλιακές συστοιχίες ενός σπιτιού έως τεράστια αιολικά πάρκα.

Η αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος, βέβαια, δεν συνεπάγεται απαραίτητα την ανάγκη για ένα αποκεντρωμένο νομισματικό σύστημα ή ένα σύστημα καταγραφής συναλλαγών και δεδομένων με βάση το blockchain. Αλλά η κρυπτογράφηση είναι μια φυσική εφαρμογή για τέτοια συστήματα, και με την πάροδο των ετών, οι άνθρωποι έχουν επεξεργαστεί διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να είναι χρήσιμη.

Ωστόσο, αν πρόκειται να διαδώσουμε την ηλιακή, τη γεωθερμική και την αιολική ενέργεια σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ότι πολλά από αυτά τα μέρη δεν έχουν πρόσβαση σε παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης για τη χρηματοδότηση της εγκατάστασης.

Η ελπίδα είναι ότι τα περιουσιακά στοιχεία DeFi μπορούν να χρησιμοποιηθούν από θεσμικούς επενδυτές που επιθυμούν να ικανοποιήσουν τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διακυβέρνητικές πολιτικές τους (ESG), προωθώντας ρευστές αγορές σε περιουσιακά στοιχεία ουδέτερου άνθρακα που μπορούν να βοηθήσουν να ξεκλειδώσουν τα τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις που απαιτούνται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News