
Ξεχειλίζουν τα κρατικά ταμεία της Σαουδικής Αραβίας χάρη στην ενίσχυση των τιμών του μαύρου χρυσού. Μάλιστα για το δεύτερο τρίμηνο του έτους το εισόδημα του Ριάντ από το πετρέλαιο σχεδόν διπλασιάστηκε, παρά και το γεγονός ότι ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Saudi Aramco αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το μέρισμα που θα προσφέρει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα πετρελαϊκά έσοδα της χώρας ξεπέρασαν τα 65 δισ. δολάρια για την περίοδο, από τα σχεδόν 35 δισ. δολάρια πέρυσι. Θυμίζουμε πως χθες η Aramco, που ελέγχεται σε ποσοστό 94% από το σαουδαραβικό δημόσιο, ανακοίνωσε εκρηκτική αύξηση κερδών κατά 90%, στα 48,39 δισ. δολάρια.
Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚ: Γιατί προαναγγέλλει περιορισμό της παραγωγής
Παρά τις προσπάθειες που κάνει το Ριάντ για να ανοίξει την οικονομίας της σε νέους κλάδους και να έχει τη δυνατότητα να διασφαλίζει έσοδα κι από άλλες πηγές, πλην του πετρελαϊκού κλάδου, ο μαύρος χρυσός παραμένει μακράν η νούμερο ένα πηγή εσόδων του. Έτσι, η εκτόξευση των διεθνών τιμών, τους προηγούμενους μήνες, επέτρεψε στη χώρα να καταγράψει τον πρώτο πλεονασματικό προϋπολογισμό της εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Oil pumps. Oil industry equipment. Oil rocking at sunset
Οι καταβολές της Aramco
Σύμφωνα με το σύστημα που έχει δημιουργηθεί από τον Ιανουάριο του 2020, η Aramco πληρώνει στις αρχές ένα τέλος ύψους 80% επί της τιμής του Brent, όταν το αργό ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι και 45% όταν το αργό κινείται ανάμεσα στα 70 και στα 100 δολάρια. Η τιμή του μαύρου χρυσού βρέθηκε πάνω από το όριο των 100 δολαρίων τον Μάρτιο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και μέχρι τα τέλη του Ιουλίου παρέμενε κοντά στα επίπεδα αυτά. Πλέον έχει υποχωρήσει και μάλιστα σήμερα το Brent καταγράφει σημαντική πτώση ύψους 5% στα 93,22 δολάρια το βαρέλι.
Τόσο κατά το κραχ της πετρελαϊκής αγοράς το 2020, λόγω της πανδημίας, όσο και κατά την ανάκαμψη που ακολούθησε η Aramco, παρά την ανάρρωση των οικονομικών της, διατήρησε σταθερά την καταβολή των μερισμάτων στα 75 δισ. δολάρια ετησίως, σε αντίθεση με τις δυτικές Big Oil που έχουν προχωρήσει σε σημαντική ροή χρημάτων προς τους μετόχους τους. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν πως η εταιρεία πιέζεται να αυξήσει τις καταβολές για την φετινή χρονιά.
Ο πετρελαϊκός κολοσσός σε συμφωνία με τις αρχές χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος των κερδών του για την χρηματοδότηση ενός μεγάλου project ενίσχυσης της παραγωγής του. Συγκεκριμένα ο στόχος είναι η παραγωγική δυνατότητα της εταιρείας να αυξηθεί πάνω από τα 13 εκατ. βαρέλια αργό την ημέρα από το 2027, από τα περίπου 12 εκατ. σήμερα. Η επένδυση αυτή έλαβε το πράσινο φως με βάση τις εκτιμήσεις πως η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται τουλάχιστον για μια δεκαετία ακόμη.


Latest News

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing