Σημαντικές απώλειες, άνω των 3 δολαρίων ανά βαρέλι καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, εξαιτίας των ανησυχιών για τη ζήτηση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, και εν όψει της απάντησης του Ιράν σε μια πρόταση πυρηνικής συμφωνίας που θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχωρούν κατά περίπου 5% στα 93,24 δολ. το βαρέλι, μετά την πτώση 1,5% που κατέγραψαν την Παρασκευή.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε 3,32 δολάρια ή 3,61% στα 88,77 δολάρια, μετά από πτώση 2,4% την προηγούμενη συνεδρίαση.

Διαβάστε επίσης – Saudi Aramco: Έκρηξη κερδών λόγω ακριβού πετρελαίου

Η οικονομία της Κίνας επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο, ενώ η παραγωγή των διυλιστηρίων υποχώρησε στα 12,53 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.  Η τράπεζα ING μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας το 2022 στο 4% από 4,4% προηγουμένως. Προειδοποίησε ότι είναι δυνατή μια περαιτέρω υποβάθμιση, ανάλογα με την ισχύ των εξαγωγών που υποφέρουν από τον υψηλό πληθωρισμό, τους συνεχείς περιορισμούς COVID-19 και την αύξηση της ανεργίας στην ηπειρωτική Κίνα.

Το ιρανικό πετρέλαιο

Αναλυτές επίσης αναφέρουν ότι, η προσφορά πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί εάν το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδεχτούν μια πρόταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναβιώσουν την πυρηνική συμφωνία του 2015, η οποία θα άρει τις κυρώσεις στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ιράν θα απαντήσει στην ευρωπαϊκή πρόταση αργότερα εντός της ημέρας και ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί εάν οι ΗΠΑ απαντήσουν θετικά σε τρία εναπομείναντα ζητήματα.

Η Saudi Aramco

Επίσης, η  Saudi Aramco ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου στη μέγιστη δυναμικότητά της των 12 εκατομμυρίων bpd, εάν το ζητήσει η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Amin Nasser σε δημοσιογράφους την Κυριακή.

Οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θα καταγράψουν πλεόνασμα αυτό το τρίμηνο, και υποβαθμίζει τις προοπτικές για τη ζήτηση, ενισχύοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις για τις ανταγωνιστικές προμήθειες.

Ειδικότερα, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του, μείωσε τις προβλέψεις για την ποσότητα του αργού, που θα χρειαστεί να αντλήσει το τρίτο τρίμηνο κατά 1,24 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε 28,27 εκατομμύρια ημερησίως. Αυτό είναι περίπου 570.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα από τα 13 μέλη του ΟΠΕΚ που αντλήθηκαν τον Ιούλιο.

Διαβάστε επίσης: ΙΕΑ: Στροφή από το αέριο στο πετρέλαιο, ενίσχυση αντιξοοτήτων στην οικονομία

Διιστάμενες απόψεις

Η αναθεώρηση αποκλίνει από εκείνη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η οποία ενίσχυσε τις προβλέψεις για τη ζήτηση την Πέμπτη, καθώς οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου αναγκάζουν τις εταιρείες και τα διυλιστήρια να στραφούν στη χρήση πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%