«Η οικονομία συνέχισε να ανακάμπτει τον Ιούλιο, αλλά υπήρξαν μικρές διακυμάνσεις στη διαδικασία αυτή. Ως εκ τούτου απαιτείται μια αίσθηση του επείγοντος για να ενισχυθεί η ανάκαμψη», παραδέχθηκε την Τετάρτη ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ έπειτα από συνάντηση που είχε με ανώτερους αξιωματούχους από έξι μεγάλες επαρχίες της χώρας (Γκουανγκτόνγκ, Γιανγκσού, Τσεγιάνγκ, Σαντόνγκ, Χενάν και Σιτσουάν).  

Ο Λι ζήτησε από τις πιο εύρωστες οικονομικά επαρχίες να βοηθήσουν περισσότερο την εθνική οικονομία, στηρίζοντας αναπτυξιακά μέτρα. Τη Δευτέρα η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας είχε δείξει ότι διαθέτει «αίσθηση του επείγοντος» προχωρώντας σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού – μια όχι συνηθισμένη κίνηση γι’ αυτήν – προκειμένου να τονώσει τη ρευστότητα και τη ζήτηση εν γένει.  Η αυστηρή προσκόλληση στην πολιτική της μηδενικής ανοχής στην Covid σε συνδυασμό με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, αλλά και την ξηρασία που πλήττει και μεγάλα τμήματα (και) της κινεζικής επικράτειας, έχουν ροκανίσει την αναπτυξιακή διαδικασία στη χώρα. Τόσο που το Πεκίνο έχει καταφανώς θορυβηθεί.  

Διαβάστε επίσης: Tencent: Μειωμένα έσοδα και κέρδη για πρώτη φορά από τη νούμερο ένα σε αξία εταιρεία της Κίνας

Βιομηχανίες κατεβάζουν τους διακόπτες 

Οι έξι προαναφερθείσες επαρχίες συμβάλλουν κατά περίπου 40% στη διαμόρφωση του κινεζικού ΑΕΠ. Την Κυριακή η Σιτσουάν είχε ανακοινώσει την προσωρινή άρση της λειτουργίας δεκάδων βιομηχανικών μονάδων και άλλα έκτακτα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας σε 19 μεγάλες πόλεις. Η επαρχία πλήττεται από κύμα καύσωνα που επιδείνωσε τη λειψυδρία. Σημειωτέον ότι στην εν λόγω επαρχία η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται κατά 80% από υδροηλεκτρικά εργοστάσια.  

Οι αρχές ζήτησαν από τα 84 εκατομμύρια των κατοίκων της επαρχίας να κλείσουν τα κλιματιστικά μηχανήματα, ενώ διέταξαν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες να κατεβάσουν τους διακόπτες. Στην Σιτσουάν λειτουργούν πολλά εργοστάσια επεξεργασίας λιθίου και παραγωγής μπαταριών, κυρίως αυτοκινήτων.  

Πρόκειται για μονάδες τόσο κρίσιμες που ξένοι αναλυτές εξέφρασαν φόβους ότι θα επηρεαστεί ακόμα περισσότερο η προμήθεια αυτοκινητοβιομηχανιών με συσσωρευτές. Και ότι θα εκτιναχθούν ακόμα περισσότερο οι τιμές.  

Αναθεωρήσεις οικονομικών στόχων 

«Η κυβέρνηση θα λάβει κι άλλα μέτρα για να τονώσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ. Ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε κατά 2,6% το τελευταίο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο εξαιτίας κυρίως των αλλεπάλληλων τοπικών λοκντάουν, όπου εμφανίζονταν έστω και ελάχιστα κρούσματα Covid. Τώρα στο αντιαναπτυξιακό παζλ προστίθεται η ξηρασία.  

Τον Ιούλιο οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά μόνο 2,7% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ τον Ιούνιο είχαν αυξηθεί 3,1% και η κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο (για τον μήνα που πέρασε) αύξηση κατά 5%. Σύμφωνα με το BBC σε επίπεδα-ρεκόρ καλπάζει η ανεργία των νέων.  

Στις 29 Ιουλίου ο ίδιος ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπαινίχθηκε μετά από συνάντηση του 25μελούς Πολίτμπιρο ότι πιθανόν η χώρα θα χάσει εφέτος τον στόχο για την ανάπτυξη. Είπε ότι ο στόχος παραμένει να κρατηθεί η αναπτυξιακή πορεία σε μια «λογική τροχιά», αλλά απέφυγε να αναφέρει τον στόχο 5,5% που είχε επισήμως τεθεί νωρίτερα εφέτος.  

Η βόμβα των ακινήτων 

Οι αναπτυξιακές δυσκολίες και εν γένει οι δυσλειτουργίες που ταλανίζουν τη δεύτερη, μετά την αμερικανική, οικονομία του πλανήτη αποτυπώνονται γλαφυρά στον κλάδο των ακινήτων. Δεν είναι μόνο το ότι ο κρίσιμος αυτός τομέας για την πρόοδο του κινεζικού ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό μόλις 0,4% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Είναι και το ότι η γνωστή φούσκα των ακινήτων έχει οδηγήσει σε τέτοια απελπισία τους δανειολήπτες, που όλο και περισσότεροι σταματούν να πληρώνουν τις δόσεις τους. 

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «μποϊκοτάζ των στεγαστικών δανείων», είτε λόγω της αποφυγής των νέων να δανειστούν για να αποκτήσουν στέγη (είναι απαγορευτική γι’ αυτούς η ακρίβεια) είτε λόγω της στάσης πληρωμών, που είναι κάτι πολύ ανησυχητικό για τη χώρα αυτή λόγω της ιδιοσυγκρασίας των ανθρώπων.  

Η αθέτηση των υποχρεώσεων, οικονομικών ή όχι, είναι κάτι που δεν συνάδει με τις κινεζικές πεποιθήσεις περί καθήκοντος – παραδοσιακά οι μπαταχτσήδες στιγματίζονταν και αντιμετώπιζαν την κοινωνική απομόνωση. Και όμως, η αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει φθάσει στα 145 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Stantard & Poor’s. Και αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι θα αυθηθεί περαιτέρω.  

Λογική συνέπεια όλων αυτών αυτών είναι να υποχωρήσουν οι επενδύσεις στα ακίνητα κατά 12,3% τον Ιούλιο έναντι του Ιουνίου. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό εφέτος, που αποδίδεται στο ότι οι πωλήσεις κατοικιών έχουν συρρικνωθεί συνολικά κατά 28,9%. Ειδικότερα οι πωλήσεις των 100 μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας έχουν κατακρημνιστεί κατά 39,7% συγκριτικά με πέρυσι και δεν είναι λίγοι όσοι προειδοποιούν για το φόβο οικονομικής κατάρρευσης κάποιων εξ αυτών.  

Ευλόγως οι ημιτελείς οικοδομές (μιλάμε για τεράστια οικιστικά συγκροτήματα) πολλαπλασιάζονται σκιαγραφώντας μια εικόνα εγκατάλειψης των πόλεων και απογοήτευσης των κατοίκων τους. Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση του Πεκίνου μόνο εύκολο δεν είναι.  

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή