Ως επιβεβαίωση της επιδείνωσης της κινεζικής οικονομίας που πλήττει τους επιχειρηματικούς κολοσσούς της χώρας θεωρήθηκαν τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο τεχνολογικός γίγαντας της Tencent Holdings Ltd, που κατέγραψε μείωση εσόδων και κερδών για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Η μεγαλύτερη σε αξία κινεζική εταιρεία είδε τα έσοδα της να υποχωρούν άνω του αναμενόμενου κατά 3% στα 134 δισ. γουάν (19,8 δισ. δολάρια) και τα κέρδη της να βουλιάζουν κατά 56%(!), για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς όλοι οι τομείς από την διαφήμιση και το cloud computing έως το gaming κατέγραψαν υποχώρηση. Ειδικά τα έσοδα από την online διαφήμιση μειώθηκαν στο ποσοστό-ρεκόρ του 18%.
Διαβάστε επίσης: Κίνα: Γιατί εγκαταλείπουν τα αμερικανικά ομόλογα
Η εταιρεία συμπαρασύρθηκε από την καθίζηση της δεύτερης κυριότερης οικονομικής δύναμης του πλανήτη, που έχει δει όλους τους μακροοικονομικούς της δείκτες να υποχωρούν λόγω και των νέων lockdown του κορωνοϊού. Ενδεικτικά οι ρυθμοί ανάπτυξης διαμορφώθηκαν στο ισχνό 0,4% για το δεύτερο τρίμηνο. Δεν είναι τυχαίο πως και ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου της Alibaba ανακοίνωσε πρόσφατα την πρώτη τριμηνιαία πτώση του τζίρου του στην ιστορία της εταιρείας.
Ο έλεγχος του Πεκίνου
Τα προβλήματα για τις τεχνολογικές εταιρείες είχαν ξεκινήσει ήδη από πέρυσι και από την πίεση που είχαν δεχτεί από το Πεκίνο στην προσπάθεια των κινεζικών αρχών να βάλουν… χαλινάρι στον τεχνολογικό κλάδο της χώρας. Όμως, η μακροοικονομική αναταραχή επιδείνωσε την κατάσταση.
Με τις κινεζικές αρχές να μην έχουν χαλαρώσει ακόμη τα… γκέμια στον κλάδο του gaming –από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Απρίλιο φέτος είχε παγώσει η διαδικασία έγκρισης νέων βιντεοπαιχνιδιών- που ήταν από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων για την εταιρεία, η Tenscent βασίζεται πλέον περισσότερο στον κλάδο των fintech και των υπηρεσιών –που περιλαμβάνει και το cloud computing- οπότε ήταν πιο ευάλωτη στην ευρύτερη πορεία της οικονομίας. Για παράδειγμα η Tencent λειτουργεί μια από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες mobile πληρωμών στην Κίνα, την WeChat Pay, με πάνω από 1 δισ. χρήστες, όπου τα έσοδα υποχώρησαν κατά 1% σε ετήσια βάση.
Για τον ίδιο λόγο η εταιρεία εμφανίστηκε αισιόδοξη πως θα ανακάμψει, ακολουθώντας την εκτιμώμενη ανάκαμψη και της κινεζικής οικονομίας, που για την ώρα έχει χαλαρώσει και πάλι τα μέτρα κατά της πανδημίας.
Latest News
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.