Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε σήμερα τα κύρια επιτόκια δανεισμού σε μια αιφνιδιαστική κίνηση για να τονώσει τη ζήτηση, καθώς τα δεδομένα δείχνουν πως η οικονομία επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο, με τη βιομηχανική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο να υφίστανται πιέσεις εξαιτίας της πολιτικής μηδενικής Covid που εφαρμόζει η Κίνα και της κρίσης στην αγορά ακινήτων.

Οι αριθμοί δείχνουν πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πασχίζει να αντιμετωπίσει το πλήγμα στην ανάπτυξη που κατέφεραν οι αυστηροί περιορισμοί κατά της Covid, με αποτέλεσμα μερικοί οικονομολόγοι να αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους.

Διαβάστε ακόμα: Κι όμως, Κίνα και Ταϊβάν χρειάζονται η μία την άλλη

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,8% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών (NBS), ποσοστό χαμηλότερο από την ανάπτυξη κατά 3,9% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο και από την αύξηση κατά 4,6% που ανέμεναν οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters.

Οι πωλήσεις λιανικής, που σημείωσαν και πάλι άνοδο μόλις τον Ιούνιο, αυξήθηκαν κατά 2,7% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, υπολειπόμενες των προβλέψεων για ανάπτυξη 5,0%, καθώς και από το ρυθμό ανάπτυξης 3,1% που καταγράφηκε τον Ιούνιο.

Διαβάστε ακόμα: Οι παρενέργειες της σύγκρουσης Κίνας-Ταϊβάν για τη βιομηχανία ημιαγωγών

«Τα στοιχεία του Ιουλίου δείχνουν πως η ανάπτυξη μετά τα λοκντάουν έχει χάσει την ορμή της, ενώ έχει επιδεινωθεί εκ νέου ο τομέας των ακινήτων», λέει ο Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ, οικονομολόγος αρμόδιος για την Κίνα στο Capital Economics.

«Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας απαντά ήδη σ’ αυτούς τους αντίθετους ανέμους αυξάνοντας τη στήριξη… Ίσως όμως αυτό να μην είναι αρκετό για να προληφθεί περαιτέρω οικονομική εξασθένηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή