Ζημία 1,68 τρισεκατομμυρίων νορβηγικών κορωνών (174 δισεκατομμύρια δολάρια) ενέγραψε για το πρώτο εξάμηνο του έτους, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, καθώς οι μετοχές και τα ομόλογα επλήγησαν από την παγκόσμια ύφεση και τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις από τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις.

Η απόδοση επένδυσης του αμοιβαίου κεφαλαίου 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν αρνητική κατά 14,4% για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, αν και ήταν 1,14 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από την απόδοση του δείκτη αναφοράς του.

Διαβάστε επίσης – Φυσικό αέριο: Νέα αύξηση τιμής λόγω Νορβηγίας

«Η αγορά χαρακτηρίζεται από αύξηση των επιτοκίων, υψηλό πληθωρισμό και πόλεμο στην Ευρώπη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Norges Bank Investment Management, που διαχειρίζεται το αμοιβαίο κεφάλαιο, Νικολάι Τάνγκεν και πρόσθεσε ότι οι μετοχές της τεχνολογίας «τα πήγαν ιδιαίτερα άσχημα με απόδοση μείον 28%».

Διαβάστε επίσης – Το «ταμείο του μέλλοντος» της Νορβηγίας προειδοποιεί: Έρχονται δύσκολες ημέρες

Αρνητικές αποδόσεις

Το αμοιβαίο κεφάλαιο, το οποίο ιδρύθηκε το 1996, επενδύει τα έσοδα από τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας και έχει μερίδια σε περισσότερες από 9.300 εταιρείες παγκοσμίως, κατέχοντας το 1,3% όλων των εισηγμένων μετοχών.

Όλοι οι τομείς στους οποίους επενδύει το αμοιβαίο κεφάλαιο κατέγραψαν αρνητικές αποδόσεις το πρώτο εξάμηνο, εκτός από την ενέργεια, όπου οι αποδόσεις ήταν 13% καθώς οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν επιθετικά τα επιτόκια φέτος για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους δανεισμού και μείωση των περιθωρίων κέρδους για τις εταιρείες. Ο αμερικανικός τεχνολογικός δείκτης Nasdaq Composite και ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 σημείωσαν πολύ μεγάλη πτώση, ενώ οι αγορές κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και της Ευρώπης είχαν τη χειρότερη έναρξη έτους εδώ και δεκαετίες.

Συνολικά, το 68,5% του αμοιβαίου κεφαλαίου επενδύθηκε σε μετοχές στα τέλη Ιουνίου, με 28,3% σε πάγιο εισόδημα, 3,0% σε μη εισηγμένα ακίνητα και 0,1% σε μη εισηγμένες υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ