Ουδείς μπορεί να χαρακτηρίσει «αμελητέο» ένα ποσό που ανέρχεται σε 1,2 τρισ. δολάρια και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ειδικά όταν ανήκει στο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό fund του κόσμου – αυτό της Νορβηγίας, που αποτελεί το «ταμείο» για τις μελλοντικές γενιές της χώρας. Αντιπροσωπεύοντας, παράλληλα, ένα πολύ σημαντικό παίκτη στις διεθνείς αγορές, καθώς έχει συμμετοχή σε 9.300 εισηγμένες εταιρείες παγκοσμίως, κατέχοντας το 1,3% όλων των μετοχών που διαπραγματεύονται στα διεθνή χρηματιστήρια (ανάμεσά τους και πολλών ρωσικών).

Σε αυτό το φόντο, το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε ο επικεφαλής του, Νικολάι Τάνγκεν, στη διάρκεια ομιλίας του στη βουλή της σκανδιναβικής χώρας, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. «Βρισκόμαστε, πιθανότατα, αντιμέτωποι με τις μεγαλύτερες αλλαγές εδώ και 30 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ο ίδιος και η διοίκηση του fund (το οποίο ιδρύθηκε το 1996) αναμένουν «μεγάλες τριβές ανάμεσα στις υπερδυνάμεις και αναστροφή της παγκοσμιοποίησης».

Προσοχή, στασιμοπληθωρισμός!

«Έχουμε μπροστά μας ένα κακοτράχαλο δρόμο», πρόσθεσε ο Τάνγκεν, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειές του. Ανάμεσά τους τον ολοένα αυξανόμενο πληθωρισμό, σε μια στιγμή μάλιστα που τα επιτόκια είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και οι τιμές των μετοχών σε πολύ υψηλά.

«Έχουμε ένα συνδυασμό μεγάλων αυξήσεων στις τιμές και χαμηλότερων από πριν ρυθμών ανάπτυξης, ο πληθωρισμός ανεβαίνει και η ανάπτυξη πέφτει. Φαίνεται, λοιπόν, ότι είμαστε πιο κοντά σε ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού σε σύγκριση με το πού βρισκόμασταν πριν», είπε επίσης, προβλέποντας μάλιστα μείωση των αποθεματικών του ταμείου μέχρι και κατά 40%.

Κάτι τέτοιο, όμως, είναι προφανές ότι θα προκαλέσει ένα σοκ στην πλούσια και γενικών συντηρητική κοινωνία της Νορβηγίας. Για του λόγου το αληθές, αξίζει να σημειωθεί πως τα περιουσιακά στοιχεία του fund, που προέρχονται πρωτίστως από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα πλούσια κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας, αντιστοιχούν σήμερα σε ένα «αποθεματικό» κεφάλαιο της τάξης των 230.000 δολαρίων για κάθε Νορβηγό πολίτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή