Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρά εξήχθησαν από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας από τις αρχές Αυγούστου, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο ΟΗΕ διευκρίνισε ότι μετά την επίτευξη της συμφωνίας στα τέλη του περασμένου μήνα για επανέναρξη των εξαγωγών, έχουν εγκριθεί 36 διελεύσεις. Και πρόσθεσε ότι 21 πλοία αναχώρησαν από ουκρανικά λιμάνια προς την κατεύθυνση του Βοσπόρου και 15 πέρασαν το στενό με κατεύθυνση προς τη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, συνολικά 27 φορτηγά πλοία ερευνήθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου της Κωνσταντινούπολης.

Διαβάστε επίσης – Ουκρανία: Πώς θα προστατεύονται τα πλοία που εξάγουν σιτηρά – Τι προβλέπει η συμφωνία με τη Ρωσία

Υπολογίζεται ότι πάνω από 20 εκατ. τόνοι σιτηρά και άλλα προϊόντα είναι αποκλεισμένα στα ουκρανικά σιλό και αποθήκες από τότε που άρχισε ο πόλεμος, επιβάλλοντας αποκλεισμό στα λιμάνια της γειτονικής της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, από τα προϊόντα που εξήχθησαν, πάνω από το ένα τέταρτο είχε προορισμό την Τουρκία, το 22% το Ιράν και τη Νότια Κορέα, το 8% την Κίνα και το 6% την Ιρλανδία.

Χθες Τρίτη το Brave Commander, φορτηγό πλοίο μισθωμένο από τον οργανισμό, αναχώρησε για το Τζιμπουτί, στην ανατολική Αφρική, μεταφέροντας σιτηρά που προορίζονται για την Αιθιοπία.

Μέχρι τώρα, έχουν εξαχθεί 560.000 τόνοι σιτηρών.

Στα τέλη Ιουλίου, τα εμπόλεμα μέρη συμφώνησαν με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας στις εγγυήσεις όσον αφορά τη διάνοιξη θαλάσσιας οδού για να επιτραπεί η Ουκρανία να ξαναρχίσει να εξάγει αγροτοδιατροφικά προϊόντα μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, παρά τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Οι συντεταγμένες

Σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters, η συμφωνία για την επανεκκίνηση των εξαγωγών της Ουκρανίας επιβλέπεται από ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού (ΚΣΣ) στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο αποτελείται από Τούρκους, Ρώσους και Ουκρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους καθώς και στελέχη του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης: Σιτηρά: Το πρώτο φορτίο ουκρανικών σιτηρών έφτασε στον προορισμό του, αλλά ο αγοραστής δεν το δέχεται πια

Σύμφωνα με τις διαδικασίες που συμφωνήθηκαν, το ΚΚΣ θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη πορεία των πλοίων μέσω του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Οι συντεταγμένες θα κοινοποιούνται στη Ρωσία, την Ουκρανία και τον τουρκικό στρατό για την αποφυγή οποιουδήποτε επεισοδίου.

Απόσταση ασφαλείας 10 ν.μ.

«Κανένα στρατιωτικό σκάφος, αεροσκάφος ή UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) δεν θα πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων ένα εμπορικό πλοίο που διέρχεται από τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, εξαιρουμένων των χωρικών υδάτων της Ουκρανίας», αναφέρεται στη συμφωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή