Η παγκόσμια κατανάλωση σιταριού οδεύει προς τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση της εδώ και δεκαετίες, καθώς ο πληθωρισμός-ρεκόρ αναγκάζει τους καταναλωτές και τις εταιρείες να το χρησιμοποιούν λιγότερο και να αντικαθιστούν τα σιτηρά με φθηνότερες εναλλακτικές, εν μέσω αυξανόμενης επισιτιστικής ανασφάλειας.

Όπως αναφέρει το Reuters, oι καταναλωτές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ακόμη υψηλότερες τιμές σιταριού το δεύτερο εξάμηνο του 2022, καθώς οι εισαγωγείς, οι οποίοι μέχρι τώρα προμήθευαν φορτία που αγοράστηκαν αρκετούς μήνες νωρίτερα σε φθηνότερες τιμές, μετακυλύουν το κόστος από τότε που οι τιμές εκτινάχθηκαν σε υψηλά δεκαετίας τον Μάιο.

Διαβάστε επίσης: Ινδία: Στα ύψη η ζήτηση για ρύζι μετά την απαγόρευση εξαγωγών σιταριού

Η παγκόσμια κατανάλωση σιταριού το διάστημα Ιουλίου -Δεκεμβρίου θα μπορούσε να μειωθεί κατά 5%-8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, λένε οι αναλυτές, οι traders και οι αλευροβιομηχανίες , παρά την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για συρρίκνωση 1%.

Διαβάστε επίσης – Το ρύζι θα είναι το επόμενο… σιτάρι;

Πτώση στη ζήτηση

«Θα υπάρξει πτώση στη ζήτηση σιταριού για ζωοτροφές στην Ευρώπη και την Κίνα. Η ζήτηση σιταριού για ανθρώπινη κατανάλωση έχει επίσης επιβραδυνθεί σε βασικές χώρες εισαγωγής σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Έριν Κόλιερ, οικονομολόγος στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

«Οι υψηλές τιμές έχουν προκαλέσει ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια σε μέρη της Ασίας και της Αφρικής όπου οι χώρες δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν επαρκείς προμήθειες από τη διεθνή αγορά».

Διαβάστε επίσης – Επισιτιστική κρίση: Τι προτείνουν πέντε επικεφαλής παγκόσμιων οργανισμών

Επισιτιστική κρίση

Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος τροφίμων και ανασφάλεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε βασικές χώρες εξαγωγής που οδήγησαν τις τιμές των δημητριακών σε ιστορικά υψηλά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σίτου αναφοράς εκτινάχθηκαν κατά 40% φέτος σε υψηλό ρεκόρ τον Μάρτιο πριν υποχωρήσουν πρόσφατα, αν και οι φυσικές τιμές παραμένουν υψηλές.

Οι αποστολές σιταριού από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας κοστίζουν περίπου 400-410 δολάρια ο τόνος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους και των ναύλων για παράδοση στη Μέση Ανατολή και την Ασία. Οι τιμές έχουν μειωθεί από το ανώτατο όριο των 500 δολαρίων ανά τόνο που έφτασε πριν από λίγους μήνες, αλλά παραμένουν πολύ πάνω από τον περσινό μέσο όρο των περίπου 300 δολαρίων.

Περιορισμένα αποθέματα

«Τα αποθέματα σιταριού είναι ακόμα εξαιρετικά περιορισμένα», δήλωσε ο Όλε Χούε , αναλυτής στην χρηματιστηριακή εταιρεία IKON Commodities στο Σίδνεϊ. «Δεν είμαστε σίγουροι πόσο σιτάρι θα βγει από τη Μαύρη Θάλασσα και υπάρχουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε άλλες χώρες εξαγωγής».

Οι χώρες που ενδέχεται να δυσκολεύονται με τις εισαγωγές σιταριού περιλαμβάνουν την Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν, τη Συρία, την Αιθιοπία, το Αφγανιστάν και τη Σρι Λάνκα, δήλωσε στο Reuters η Collier του FAO.

Καθώς το αυξανόμενο κόστος επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο με ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους από την Κίνα και τη Μαλαισία μέχρι την Ιταλία, τη Νότια Αφρική και την Αργεντινή.

Στην Ινδονησία, τον δεύτερο μεγαλύτερο αγοραστή σιταριού στον κόσμο, η κατανάλωση μειώθηκε ήδη τους πρώτους πέντε μήνες του 2022 και αναμένεται μεγαλύτερη πτώση καθώς το υψηλότερο κόστος τροφοδοτείται από την αλυσίδα εφοδιασμού.

Καθώς οι καταναλωτές μειώνουν τις αγορές τους, οι αρτοποιοί και οι κατασκευαστές νουντλς αντικαθιστούν το σιτάρι με ρύζι.

«Οι τιμές του αλευριού σίτου είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το ρύζι – αυτόματα θα υπάρξει μετατόπιση», δήλωσε ο Franciscus Welirang, πρόεδρος της Ένωσης Ινδονησιακών Αλευρόμυλων.

Σημείωσε ότι την τελευταία φορά που οι τιμές του αλεύρου σίτου αυξήθηκαν σημαντικά, η κατανάλωση στην Ινδονησία μειώθηκε κατά 4,5%.

«Πρέπει να παρακολουθούμε τις τιμές του ρυζιού στο μέλλον, γιατί η αύξηση των τιμών του σιταριού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μερική υποκατάσταση από το ρύζι, αύξηση της ζήτησης και μείωση των υπαρχόντων αποθεμάτων», δήλωσε η Sonal Varma, επικεφαλής οικονομολόγος στην ιαπωνική τράπεζα Nomura.

Κίνδυνος προστατευτισμού

Τα προστατευτικά μέτρα «στην πραγματικότητα εντείνουν τις πιέσεις τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο για διάφορους λόγους», είπε μιλώντας στο CNBC η οικονομολόγος. Το κόστος των ζωοτροφών και των λιπασμάτων για τη γεωργία αυξάνεται ήδη και οι τιμές της ενέργειας αυξάνουν το κόστος μεταφοράς, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO