Η Κίνα μείωσε τις συμμετοχές της σε αμερικανικά ομόλογα για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά αυτά τα στοιχεία στον απόηχο της έντασης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, με αιχμή την Ταϊβάν. 

Διαβάστε επίσης – Ταϊβάν: Νέα επίσκεψη αξιωματούχων των ΗΠΑ

Το απόθεμα του αμερικανικού δημόσιου χρέους στην Κίνα μειώθηκε στα 967,8 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2010, όταν κατείχε 843,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον Μάιο, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο είχε 980,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα, σύμφωνα με στοιχεία. Ο αποθησαυρισμός του αμερικανικού χρέους της Κίνας έχει δει πολλαπλά χαμηλά 12 ετών τους τελευταίους μήνες.

«Μια περαιτέρω μείωση των διαθεσίμων του αμερικανικού Δημοσίου των ΗΠΑ φαίνεται πιθανή καθώς οι γεωπολιτικές σφαίρες επιρροής οξύνονται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την κατάσχεση ρωσικών αποθεμάτων συναλλάγματος» σχολίασε ο Κρις Τέρνερ, επικεφαλής των παγκόσμιων αγορών της ING.

Διαβάστε επίσης – Ταϊβάν: Γιατί την χρειάζεται η Ευρώπη;

Από τότε που έφτασε σε υψηλό περίπου 20 μηνών στα μέσα Μαΐου, το δολάριο ΗΠΑ παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σταθερό έναντι του κινεζικού γιουάν, υποχωρώντας περίπου 1%. Το δολάριο σημείωσε τελευταία άνοδο 0,5% στα 6,7755 γιουάν.

Αύξηση στην Ιαπωνία

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η Ιαπωνία αύξησε τα ομόλογα της σε 1,236 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο, από τα αναθεωρημένα 1,224 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο. Η έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο έδειξε ότι η Ιαπωνία είχε 1,213 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα για τον μήνα Μάιο.

Συνολικά, τα ομόλογα στο εξωτερικό αυξήθηκαν στα 7,430 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο από τα αναθεωρημένα 7,426 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο.

Τα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα σημείωσαν εισροές 13,99 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο τον Ιούνιο, σε σύγκριση με 4,46 δισεκατομμύρια δολάρια τον προηγούμενο μήνα. Οι ξένοι ήταν καθαροί αγοραστές αμερικανικών εταιρικών ομολόγων για έξι συνεχείς μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή