Περίεργα πράγματα στην επαρχία αυτές τις ημέρες που χωριά και πόλεις έχουν γεμίσει με κόσμο.

Ένα… θαύμα έχει χαλάσει όλα τα POS των καταστημάτων και δύσκολα μπορείς να βρεις κάποιο να πληρώσεις με κάρτα.

Λες και χτύπησε «επιδημία» και οι καταστηματάρχες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές.

Στα σοβαρά τώρα, η φοροδιαφυγή που παρατηρείται στις τουριστικές περιοχές δεν έχει προηγούμενο. ‘Οσοι έλεγχοι κι αν γίνουν, όσα πρόστιμα κι αν πέσουν. Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια κυριαρχεί το χαρτί της παραγγελίας, αλλά η κανονική απόδειξη πάει περίπατο.

‘Οσοι θέλουν να πληρώσουν με κάρτα αντιμετωπίζουν δυσκολίες γιατί είτε έχει «χαλάσει το μηχάνημα» είτε «έχει πέσει η γραμμή ίντερνετ», είτε έγινε «διακοπή ρεύματος και δεν επανήλθαν τα συστήματα.

Οι τουρίστες δεν δίνουν και μεγάλη σημασία – να χαλαρώσουν θέλουν οι άνθρωποι, όχι να κυνηγούν αποδείξεις- οι επαγγελματίες δεν «καίγονται» για να είναι νόμιμοι, και κάπως έτσι η ζωή συνεχίζεται.

Σκεφτείτε να μην υπήρχε τεράστια φοροδιαφυγή γιατί έσοδα θα μιλούσαμε στα τέλη Αυγούστου και πόσο… γεμάτο καλάθι στη ΔΕΘ θα βλέπαμε…

Πανηγύρια, ο παράδεισος της φοροδιαφυγής

Και πάμε στα πανηγύρια και τις συναυλίες. Εκεί να δείτε φοροδιαφυγή. Για παράδειγμα σε πανηγύρι όπου μέσα βρίσκονται μετρημένα 1.000 άτομα, τα εισιτήρια βγαίνουν με το ζόρι 600 γιατί οι άλλοι μπαίνουν, πληρώνουν, αλλά χαρτάκι δεν παίρνουν.

Τι να πει κανείς για τις τιμές. Σε συναυλία γνωστού λαϊκού τραγουδιστή ένα κουτάκι μπύρα είχε μόλις… 5 ευρώ. Και χωρίς απόδειξη βεβαίως. Γιατί σου λένε οι διοργανωτές: «Νέοι θα έρθουν, παιδιά κατά κύριο λόγο, μπύρες θα πάρουν, οπότε ας κάνουμε καλό τζίρο και χωρίς παραστατικά».
Τα πανηγύρια του καλοκαιριού, και ειδικά του Δεκαπενταύγουστου, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι στην Ελλάδα η… απόδειξη είναι είδος πολυτελείας για την επαρχία. Για ελέγχους ούτε λόγος φυσικά αφού τα πανηγύρια είναι «ιερά» και δεν τα αγγίζει το κράτος.

Ασε που όπως λένε στη στήλη, μέχρι και «τσιλιαδόροι» μπαίνουν έξω από τα πανηγύρια και μόλις «μυρίζονται» κλιμάκια της ΑΑΔΕ, πέφτουν τα σχετικά τηλέφωνα και όλα γίνονται… νόμιμα.

 ‘Εχει ρεύμα η ΔΕΗ

Σε ηχηρή επενδυτική κίνηση προχωρεί η ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται το «Βήμα της Κυριακής», η δημόσια εταιρεία είναι σε προχωρημένο στάδιο λήψης απόφασης για την είσοδό της μετοχικά σε εταιρικό σχήμα που πρόκειται να αναπτύξει σύγχρονο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο (CCGT).

Πηγές θέλουν τη διοίκηση της επιχείρησης να είναι σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με τους επενδυτές που πρόκειται να κατασκευάσουν τέτοια μονάδα. Αλλες πληροφορίες του «Βήματος» μιλούν για μία από τις μονάδες που ετοιμάζονται στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Η κίνηση της εταιρείας έρχεται σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και είχε ως αποτέλεσμα την είσοδο μεγάλων funds και τη μείωση του μεριδίου του Ελληνικού Δημοσίου (Υπερταμείο) λίγο πάνω από το 34%.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέρος των εσόδων 1,350 δισ. ευρώ που άντλησε η εταιρεία αποσκοπεί στη χρηματοδότηση του σκέλους του επενδυτικού της προγράμματος, το οποίο έχει να κάνει και με τη συμβατική ενέργεια.

Οι καιροί ου μενετοί

Βροχή τις τελευταίες ημέρες τα γερμανικά ΜΜΕ τα δημοσιεύματα σχετικά με τον συναγερμό που έχει σημάνει για τη χαμηλή στάθμη του Ρήνου λόγω της ανομβρίας.

«Η χαμηλή στάθμη αυτές τις μέρες στον Ρήνο αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα για το πώς ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια απέτυχαν να χαράξουν μια σωστή πορεία για την κλιματική αλλαγή», παρατηρεί η Handelsblatt και συνεχίζει:

«Για παράδειγμα λείπει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του καύσωνα και την προστασία ευπαθών ομάδων. Η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται, όχι όμως και η ικανότητα δράσης της πολιτικής. Όμως τα ακραία καιρικά φαινόμενα δείχνουν ότι οι καιροί δεν αντέχουν άλλες καθυστερήσεις».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories