Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, που ήταν και η πρώτη κεντρική τράπεζα των ανεπτυγμένων χωρών η οποία άνοιξε τον κύκλο της αύξηση των επιτοκίων πέρυσι. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο είναι πιθανή, καθώς εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις.

Η αύξηση ανεβάζει το επιτόκιο στο 1,75% από 1,25%. Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Νορβηγία ανήλθε στο 4,5% τον Ιούλιο, από 3,6% τον Ιούνιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις για 3,8%.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα BofA: Τι «βλέπουν» για τις αγορές και τις οικονομίες 284 fund managers 

Στην ανακοίνωση της απόφασης, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας ανεφέρει ότι η δραστηριότητα στη νορβηγική οικονομία παραμένει υψηλή, με μικρή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, ενώ η ανεργία μειώθηκε περαιτέρω και βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρατηρούν επίσης ότι η άνοδος των τιμών έχει διευρυνθεί τους τελευταίους μήνες και ενδέχεται να σηματοδοτούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι αναμενόταν. «Ο πληθωρισμός είναι σημαντικά υψηλότερος από τις προβλέψεις και αισθητά πάνω από τον στόχο του 2%» σημειώνεται στην ανακοίνωση. Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι μια ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων τώρα θα μειώσει  τον κίνδυνο να «παγιωθεί» ο υψηλός πληθωρισμός, γεγονός που θα απαιτούσε μια εντονότερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής μακροπρόθεσμα.

«Χρειάζεται ένα σημαντικά υψηλότερο επιτόκιο πολιτικής για να αμβλυνθούν οι πιέσεις στη νορβηγική οικονομία και να μειωθεί ο πληθωρισμός προς τον στόχο», δήλωσε η επικεφαλής της Norges Bank, Ίντα Γουόλντεν Μπαχ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ