Σε πτωτική τροχιά βρίσκονται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, μετά από δύο ημέρες ανόδου αν και με νευρικές διακυμάνσεις, στη σκιά της ανησυχίας που προκαλεί η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση η οποία μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη ζήτηση για καύσιμα, στον αντίποδα των προσδοκιών για μικρότερες προμήθειες προς το τέλος του έτους.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχωρούσαν 36 σεντς, ή 0,4%, στα 96,23 δολάρια το βαρέλι στις 06:09 ώρα Ελλάδος έχοντας κλείσει 3,1% υψηλότερα την Πέμπτη. Το αμερικανικό αργό διαμορφωνόταν στα 90,29 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 21 σεντς ή 0,2%, μετά από άνοδο 2,7% κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚ: Η έλλειψη επενδύσεων ευθύνεται για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου

Συνολικά, ωστόσο, και τα δύο συμβόλαια αναφοράς καταγράφουν εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 1,5% περίπου.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Σχεδόν διπλασιάστηκαν τα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας το δεύτερο τρίμηνο χάρη στο ράλι των τιμών 

Ρεκόρ αμερικανικών εξαγωγών

Ο Satoru Yoshida, αναλυτής εμπορευμάτων της Rakuten Securities, σχολίασε στο Reuters πως ενώ τα εβδομαδιαία στοιχεία στις ΗΠΑ ενίσχυσαν την αισιοδοξία για βελτίωση της ζήτησης για καύσιμα το επόμενο διάστημα, οι παρατεινόμενοι φόβοι ύφεσης και μια πιθανή αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα περιορίσουν την ανοδική τιμή του πετρελαίου.

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚ: Η έλλειψη επενδύσεων ευθύνεται για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν απότομα καθώς η χώρα εξήγαγε ρεκόρ 5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα την τελευταία εβδομάδα, με τις εταιρείες πετρελαίου να αντιμετωπίζουν μεγάλη ζήτηση από ευρωπαϊκές χώρες που επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τις εισαγωγές ρωσικού αργού.

Διατηρώντας περιορισμένες τις προμήθειες αργού, τα αμερικανικά διυλιστήρια πετρελαίου σχεδιάζουν να συνεχίσουν να λειτουργούν σχεδόν σε πλήρη δυναμικότητα αυτό το τρίμηνο, σύμφωνα με στελέχη και εκτιμήσεις, που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο ΟΠΕΚ

Σε ό, τι αφορά τις παγκόσμιες προμήθειες, ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του στη συνεδρίαση της 5ης Σεπτεμβρίου και, σύμφωνα με τις δηλώσεις του νέου γενικού γραμματέα του οργανισμού, ο ΟΠΕΚ επιθυμεί να εξακολουθήσει να συμμετέχει η Ρωσία στη συμφωνία για την παγκόσμια παραγωγή.

Πάντως, για την ώρα οι εξαγωγές ρεκόρ αμερικανικού αργού, η επανέναρξη της παραγωγής της Λιβύης και οι συνεχείς εξαγωγές από τη Ρωσία και το Ιράν μείωσαν τη στενότητα του παγκόσμιου εφοδιασμού.

Αύξηση εξαγωγών από Ρωσία

Υπενθυμίζεται, δε, ότι η Ρωσία προβλέπει αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας που αποκάλυψε το Reuters, στο οποίο προβλέπεται πως τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας θα αυξηθούν κατά 38% φέτος, εν μέρει λόγω των υψηλότερων όγκων εξαγωγών πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές