Σε πτωτική τροχιά επέστρεψαν οι τιμές του πετρελαίου, μετά την χθεσινή ανάπαυλα στην πτώση και εν μέσω έντονη νευρικότητας,  μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για αύξηση της παραγωγής από τη Ρωσία, αλλά και τις ανησυχίες για μια πιθανή παγκόσμια ύφεση, παράγοντες που επιβαρύνουν σημαντικά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 33 σεντς, ή 0,4%, στα 93,32 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού υποχώρησαν 40 σεντς, ή 0,5%, στα 87,71 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε επίσης: Θησαυρίζει το Ριάντ χάρη στα πετρελαϊκά έσοδα 

Οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο από 1% κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, αν και το Brent άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε επίσης – Πούτιν: Εκβιάζει και μέσω του πετρελαίου την Ευρώπη

Οι φόβοι της ύφεσης

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν φόβους για πιθανή ύφεση που θα μπορούσε να βλάψει τη ζήτηση ενέργειας.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία εκτινάχθηκε στο 10,1% τον Ιούλιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 1982, εντείνοντας την πίεση στα νοικοκυριά.

Στην προσφορά, η Ρωσία άρχισε να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου μετά τους περιορισμούς που σχετίζονται με τις κυρώσεις και την ώρα οι Ασιάτες αυξάνουν τις αγορές (με δέλεαρ τις χαμηλότερες τιμές). Ως εκ τούτου, η Μόσχα ανακοίνωσε αύξηση των προβλέψεων για την παραγωγή και τις εξαγωγές μέχρι το τέλος του 2025.

Τα κέρδη της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν κατά 38% φέτος, εν μέρει λόγω των υψηλότερων όγκων εξαγωγών πετρελαίου, σύμφωνα με έγγραφο του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών που αποκάλυψε το Reuters, καταδεικνύοντας ότι η προσφορά δεν έχει επηρεαστεί όσο περίμεναν οι αγορές αρχικά.

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκαν τον Ιούνιο, ενώ η παραγωγή ανήλθε σε υψηλό άνω των δύο ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Joint Organisation Data Initiative (JODI) την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, η αγορά αναμένει εξελίξεις από τις συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις, η οποία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε ώθηση στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης