Σε νέα ύψη έφτασαν οι άμεσες επενδύσεις γερμανικών κεφαλαίων στην Κίνα το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ το ίδιο διάστημα διευρύνθηκε περαιτέρω το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Γερμανίας με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (IW) που αποκαλύπτει το Reuters, σύμφωνα με την οποία τα στοιχεία για την οικονομική σχέση και τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών καταδεικνύουν ότι βαθαίνει η εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από την Κίνα.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Αύξηση ρωσικών εισαγωγών παρά τις κυρώσεις

Πολιτικό πρόβλημα

Σε δηλώσεις του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο συντάκτης της μελέτης, Γιούργκεν Μάθις, επισημαίνει πως η γερμανική οικονομία εξαρτάται πολύ περισσότερο από την Κίνα από ό,τι το αντίστροφο. Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι αυτή η επιχειρηματική σχέση αποτελεί πολιτικό πρόβλημα δεδομένης της στάσης του Πεκίνου απέναντι στο ουκρανικό και της πολιτικής του σε σχέση με την Ταϊβάν.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Ορατός ο κίνδυνος ύφεσης

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη, οι γερμανικές επενδύσεις στην Κίνα ανήλθαν σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, πολύ πιο πάνω από τα αντίστοιχα 6,2 δισ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2000.

Εκτόξευση ελλείμματος

Το μερίδιο της Κίνας στις γερμανικές εισαγωγές αυξήθηκε στο 12,4% το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με 3,4% το 2000, ενώ οι γερμανικές εισαγωγές κινεζικών αγαθών αυξήθηκαν σε αξία κατά 45,7% σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου, σύμφωνα με το IW.

Το εμπορικό έλλειμμα της Γερμανίας με τη χώρα είχε εκτιναχθεί σε σχεδόν 41 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τα μέσα του 2022, ανέφερε το ινστιτούτο, προσθέτοντας ότι η ψαλίδα αναμένεται να ανοίξει ακόμη περισσότερο σε βάρος των γερμανικών εξαγωγών.

Αλλαγή πλεύσης

Το ινστιτούτο προτείνει αλλαγή πλεύσης της γερμανικής πολιτικής, προτρέποντας σε περιορισμό των κινήτρων για συναλλαγές με την Κίνα και σε στροφή προς άλλες αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα στην Ασία.

Ο Μάθις κάλεσε επίσης τις γερμανικές επιχειρήσεις να περιορίσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα, προειδοποιώντας ότι τυχόν κυρώσεις της Δύσης κατά του Πεκίνου, εάν για παράδειγμα εισβάλει στην Ταϊβάν, θα έθετε ακόμη και σε κίνδυνο χρεωκοπίας της ιδιαιτέρως εκτεθειμένες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ευρωπαϊκή Ένωση: Πιέσεις στη Γερμανία για κοινό δανεισμό ως ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση
Διεθνή |

Πιέσεις στη Γερμανία για κοινό δανεισμό στην ΕΕ ως ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση

Στην άτυπη συνάντησή τους την Παρασκευή, οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να ζητήσουν από την Κομισιόν να επεξεργαστεί πρόταση για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου