Στο 90% από το 68% αύξησε η κυβέρνηση της Ολλανδίας τον στόχο για την πλήρωση της δεξαμενής αποθήκευσης φυσικού αερίου Bergermeer, στην περιοχή του Άλκμααρ βορείως του Άμστερνταμ, έως την 1η Νοεμβρίου.

Σε ανακοίνωσή του το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι θα επιδοτήσει την πλήρωση της εγκατάστασης, που σήμερα είναι γεμάτη κατά 58%, με 200 εκατομμύρια ευρώ που απομένουν από προηγούμενη επιδότηση, συν πρόσθετη επιχορήγηση 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο 71%

Οι ολλανδικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι τώρα κατά μέσο όρο 71% πλήρεις, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, και έχουν γεμίσει τις τελευταίες εβδομάδες παρά τις μειώσεις στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Με αυτή την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου οι αποθήκες θα γεμίσουν με ασφαλή τρόπο, ώστε να υπερβούν εύκολα τον ευρωπαϊκό στόχο του 80%», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Στην Gazprom

Η ρωσική Gazprom έχει συμβατικά δικαιώματα για το 40% της χωρητικότητας του Bergermeer, ενός από τους μεγαλύτερους χώρους αποθήκευσης αερίου στην Ευρώπη, αλλά δεν έχει κάνει χρήση της εγκατάστασης από το 2020. Η ολλανδική κυβέρνηση δηλώνει ότι προτίθεται να καλύψει το μερίδιο της Gazprom βάσει της ρήτρας «use it or lose it».

Το υπουργικό συμβούλιο επανέλαβε την Παρασκευή τα σχέδιά του να χρηματοδοτήσει την πλήρωση της εναπομείνασας χωρητικότητας 1,2 δισ. κυβικών μέτρων στην εγκατάσταση αποθήκευσης 6,2 δισ. κυβικών μέτρων Norg κοντά στο κοίτασμα φυσικού αερίου Groningen, η οποία διακόπηκε προσωρινά αυτή την εβδομάδα αφού έφτασε το 80%.

Το κόστος

Το κόστος θα μπορούσε να ανέλθει σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ στις τρέχουσες τιμές της αγοράς, καθώς η κυβέρνηση αγοράζει η ίδια το αέριο. Ωστόσο, μέρος των εξόδων θα μπορούσε να αποσβεστεί με την πώληση του αερίου.

Το υπουργικό συμβούλιο τον Απρίλιο υπολόγισε το κόστος της πλήρωσης του Norg – το οποίο διαχειρίζεται μια κοινοπραξία Shell/Exxon – σε ποσοστό 80%, σε περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια