Στις τρεις μοναδικές πόλεις της Ευρώπης, όπου το ηλεκτρικό ρεύμα μειώθηκε τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, συμπεριλαμβάνεται η Αθήνα.

Σύμφωνα με τις νέες τιμοληψίες του HEPI, η μέση τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά της Αθήνας υποχώρησε κατά 7% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 0,218 ευρώ. Μεγάλες επίσης μειώσεις κατεγράφησαν στη Μαδρίτη (12%) και στη Ρώμη (10%). Στην πρωτεύουσα της Ισπανίας η μέση τιμή ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές ήταν στα 0,283 ευρώ, ενώ στην Αιώνια Πόλη η τιμή ήταν στα 0,459 ευρώ/kWh με τα νοικοκυριά της να πληρώνουν την τρίτη ακριβότερη στην Ευρώπη κιλοβατώρα.

Διαβάστε επίσης – Προμηθευτές ρεύματος παρουσιάζουν ως έκπτωση την κρατική επιδότηση

Η Αθήνα είναι στην 21η θέση ως προς το ύψος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και το χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τα άλλα 32 κράτη της Ευρώπης αποδίδεται στο υψηλό πακέτο των επιδοτήσεων που χορήγησε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του HEPI, στις περισσότερες πόλεις καταγράφηκαν μεγάλες αυξήσεις. Στο Βίλνιους της Λιθουανίας (44%), στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας (37%), στο Λονδίνο (25%), στη Σόφια (24%), στη Στοκχόλμη (18%), στο Ελσίνκι (17%), στη Λευκωσία (16%) κ.ο.κ.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Νυχτερινό Βερολίνο «χωρίς» Πύλη του Βρανδεμβούργου;

Η Αθήνα βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα και από τη μέση τιμή της Ευρώπης (0,284 ευρώ/kWh) αλλά και από την αντίστοιχη των 33 πόλεων (0,271 ευρώ).

Δυσοίωνες εκτιμήσεις

Οι εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο δεν είναι όμως ενθαρρυντικές.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η συνεχής πτήση της τιμής του φυσικού αερίου TTF πάνω από τα 200 ευρώ/MWh προκαλεί ανοδικές πιέσεις και στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Ήδη οι τιμές του Αυγούστου κινούνται στα επίπεδα άνω των 400 ευρώ/MWh και όλα δείχνουν ότι οι προμηθευτές ρεύματος αναμένεται να σηκώσουν πιο ψηλά τις προτεινόμενες προς τους πελάτες τους τιμές λιανικής.

Με τα δεδομένα αυτά, αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να χρειαστεί να χορηγήσει πιο γενναίο πακέτο επιδοτήσεων. Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι βλέπουν ακόμη και το ύψος του στο 1,5 δις. ευρώ, όταν για τον Αύγουστο ξεπέρασε τα 1,1 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Ενεργειακή κρίση: Το ακριβό αέριο οδηγεί σε νέο ράλι τις τιμές ρεύματος
Ενέργεια |

Το ακριβό αέριο οδηγεί σε νέο ράλι τις τιμές ρεύματος

«Στο κόκκινο» και πάλι η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Στα 416, 53 ευρώ ανά μεγαβατώρα η τιμή στην Ελλάδα. Δυσοίωνες οι προγνώσεις των παρόχων για την τιμολόγηση των καταναλώσεων ρεύματος Σεπτεμβρίου