Τη σύλληψη ενός 29χρονου που φέρεται να είναι προγραμματιστής της Tornado Cash, μιας πλατφόρμας ανάμειξης κρυπτονομισμάτων την οποίαν οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν αυτή την εβδομάδα σε κατάλογο κυρώσεων, ανακοίνωσαν οι αρχές της Ολλανδίας.

Οι αμερικανικές κυρώσεις που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα επιβλήθηκαν κατόπιν ισχυρισμών ότι η Tornado Cash συνέβαλε στην απόκρυψη δισεκατομμυρίων σε ροές κεφαλαίων, που μεταξύ άλλων αφορούν και βορειοκορεάτες χάκερ.

Με την ανάμειξη κρυπτονομισμάτων, η διαδικτυακή υπηρεσία καθιστά δυνατή την απόκρυψη της προέλευσης ή του προορισμού των ψηφιακών πληρωμών, αυξάνοντας την ανωνυμία τους.

Τι λέει η FIOD

Η ολλανδική εισαγγελία σοβαρής απάτης, περιβαλλοντικού εγκλήματος και δήμευσης περιουσιακών στοιχείων (FIOD) δήλωσε ότι η Tornado ήταν ύποπτη για ξέπλυμα εικονικού νομίσματος αξίας άνω των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη δημιουργία της το 2019.

Η Tornado Cash δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού.

Η FIOD ανακοίνωσε ότι ο άνδρας συνελήφθη στο Άμστερνταμ την Τετάρτη. Πιστεύεται ότι βοήθησε στη διευκόλυνση εγκληματικών συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων «κεφαλαίων που υπεκλάπησαν από ομάδα που πιστεύεται ότι συνδέεται με τη Βόρεια Κορέα». Αντιμετωπίζει κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η έρευνα

Τον Ιούνιο το τμήμα Financial Advanced Cyber Team της FIOD ξεκίνησε ποινική έρευνα για την Tornado Cash, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Διαπίστωσε ότι το εν λόγω κρυπτονόμισμα είχε χρησιμοποιηθεί για την απόκρυψη χρηματικών ροών μεγάλης κλίμακας, προερχόμενων από εγκληματική δραστηριότητα, μεταξύ άλλων από (διαδικτυακές) κλοπές κρυπτονομισμάτων.

Δεν έχουν αποκλειστεί περαιτέρω συλλήψεις, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto