Η Ρωσία διατήρησε τη θέση της ως ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας για τρίτο μήνα τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα Σάββατο, καθώς ανεξάρτητα διυλιστήρια ενίσχυσαν τις αγορές προμηθειών με ευνοϊκές τιμές, ενώ μείωσαν τις εισαγωγές από ανταγωνιστές όπως η Αγκόλα και η Βραζιλία.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών που αντλούνται μέσω του αγωγού Ανατολικής Σιβηρίας στον Ειρηνικό Ωκεανό και των θαλάσσιων αποστολών από τα λιμάνια της Ρωσίας στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή, ανήλθαν συνολικά σε 7,15 εκατομμύρια τόνους, αυξημένες κατά 7,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής Γενικής Διοίκησης Τελωνείων.

Διαβάστε επίσης – Βαρύ το κόστος απεξάρτησης από τη Ρωσία – Από την Κίνα θα είναι ασήκωτο!

Ωστόσο, οι ρωσικές προμήθειες τον Ιούλιο, που ισοδυναμούν με περίπου 1,68 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ήταν κάτω από το ρεκόρ του Μαΐου, όταν πλησίασαν τα 2 εκατομμύρια bpd. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Αγοράζει νομίσματα από Κίνα, Ινδία και Τουρκία

Η Σαουδική Αραβία

Οι εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία ανέκαμψαν τον περασμένο μήνα από τον Ιούνιο, ο οποίος ήταν ο χαμηλότερος σε περισσότερα από τρία χρόνια, στους 6,56 εκατομμύρια τόνους, ή 1,54 εκατομμύρια bpd, αλλά ακόμα ελαφρώς χαμηλότερα από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Ωστόσο, οι εισαγωγές από τη Ρωσία από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα ανήλθαν σε 48,45 εκατομμύρια τόνους, αυξημένες κατά 4,4%, εξακολουθώντας όμως να βρίσκονται πίσω από τη Σαουδική Αραβία, η οποία παρείχε 49,84 εκατομμύρια τόνους, ή 1% χαμηλότερα από το επίπεδο του προηγούμενου έτους.

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 9,5% σε σχέση με πέρυσι, με ημερήσιους όγκους στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς τα διυλιστήρια μείωσαν τα αποθέματα και η εγχώρια ζήτηση καυσίμων ανέκαμψε πιο αργά από το αναμενόμενο.

Ανθρακας

Στον αντίποδα οι εισαγωγές ρωσικού άνθρακα από την Κίνα εκτινάχθηκαν 14% τον Ιούλιο από πέρυσι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, καθώς η Κίνα αγόρασε άνθρακα με έκπτωση ενώ οι δυτικές χώρες απέφευγαν τα ρωσικά φορτία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η Κίνα εισήγαγε 7,42 εκατομμύρια τόνους άνθρακα από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων το Σάββατο. Αυτό ήταν το υψηλότερο μηνιαίο ποσοστό από τότε που ξεκίνησαν συγκρίσιμες στατιστικές το 2017, από 6,12 εκατομμύρια τόνους τον Ιούνιο και 6,49 εκατομμύρια τόνους τον Ιούλιο του 2021.

Οι δυτικές χώρες απέφευγαν φορτία από τη Ρωσία πριν από το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ρωσικό άνθρακα που τέθηκε σε ισχύ στις 11 Αυγούστου

Η απαγόρευση ανάγκασε τη Ρωσία να στοχεύσει αγοραστές όπως η Κίνα και η Ινδία και να πουλάει με μεγάλη έκπτωση.

Ο ρωσικός θερμικός άνθρακας με αξία θέρμανσης 5.500 kilocalories (kcal) διαπραγματεύτηκε σε περίπου 150 δολ. ο τόνος με βάση το κόστος και το ναύλο στα τέλη Ιουλίου, ενώ ο άνθρακας της ίδιας ποιότητας στο λιμάνι του Newcastle της Αυστραλίας εκτιμήθηκε σε περισσότερα από 210 ο τόνος ο τόνος σε ελεύθερα επί του σκάφους (FOB).

Ορισμένοι Κινέζοι έμποροι αναμένουν ότι θα εισρεύσει περισσότερος ρωσικός άνθρακας στην Κίνα το τέταρτο τρίμηνο, όταν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στη βόρεια Κίνα αρχίσουν να δημιουργούν αποθέματα για τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια