Η συγκατοίκηση είναι συχνό φαινόμενο μεταξύ των φοιτητών και ευρύτερα μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας. Όμως, η ακρίβεια και η εκτόξευση του κόστους ζωής στη Βρετανία οδήγησε στην κάθετη αύξηση του φαινομένου μεταξύ ατόμων άνω των 50 ετών ή και περισσότερο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC. Οι συγκάτοικοι, μάλιστα, δεν είναι απαραιτήτως της ίδιας ηλικίας, με 60ρηδες να μοιράζονται την ίδια στέγη με 30ρηδες και 20ρηδες, δημιουργώντας συνδυασμούς που άλλοτε φέρνει προβλήματα και άλλοτε έχει τα πλεονεκτήματα του.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παραθέτει η κορυφαία βρετανική πλατφόρμα συγκατοίκησης, η SpareRoom, δείχνοντας την αλλαγή των τάσεων που έφερε η κρίση της πανδημίας και πλέον η νέα οικονομική και ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με την SpareRoom, η συγκατοίκηση παρουσίασε αύξηση 239% σε όσους έχουν ηλικία από 55 έως 64 ετών, με την ηλικιακή ομάδα των 45 με 54 να ακολουθεί με την αμέσως επόμενη μεγαλύτερη αύξηση ύψους 114%.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Ραγδαία άνοδος των ενοικίων στο Λονδίνο 

Ηλικιωμένοι με νέους κάτω από την ίδια στέγη

Οι νεότεροι, ηλικίας 25 έως 34 ετών, παρουσιάζουν την μικρότερη αύξηση κατά 65%. Αν και σε συνολικό όγκο συνεχίζουν να απαρτίζουν την πλειονότητα των Βρετανών που επιλέγουν την λύση της συγκατοίκησης για να ανταπεξέλθουν στην εκτίναξη του κόστους ζωής.

Σε αντίστοιχο συμπέρασμα καταλήγει και η πλατφόρμα συγκατοίκησης Cohabitas που εντοπίζει μια σημαντική αύξηση κατά 51% στους χρήστες ηλικίας από 55 έως 64 ετών και μια επίσης μεγάλη αύξηση κατά 35% στους χρήστες ηλικίας από 45 έως 54 ετών.

Πρόκειται για μια τάση που εκτιμάται πως θα συνεχίσει να ενισχύεται, καθώς το κόστος ζωής και το ύψος των λογαριασμών κοινής ωφελείας αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες, πιθανότατα μέχρι και την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας η εκτίναξη του κόστους ζωής επηρεάζει περισσότερο τους ενοικιαστές από τους ιδιοκτήτες, δεδομένου πως στην αύξηση του κόστους των λογαριασμών και των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων έρχεται να προστεθεί και η σταδιακή ανάκαμψη των ενοικίων από το περασμένο καλοκαίρι.

Ενδεικτικά τον Ιούλιο οι τιμές των ενοικίων παρουσίασαν αύξηση κατά 3,2% σε ετήσια βάση, ποσοστό που συνιστά την μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο του 2016

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή