Ενώπιον σε ύφεση με πληθωρισμό που καλπάζει, τους λογαριασμούς της ενέργειας να έχουν φτάσει στα ύψη, το γενικότερο κόστος ζωής περιλαμβανομένων και των τροφίμων να καίει, τα επιτόκια να αυξάνονται συνεχώς και την πολιτική σκηνή της χώρας να φλέγεται ενόψει της διαφαινόμενης διαδοχής του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον το Σεπτέμβριο αντιμετωπίζει η Βρετανία.

Τα νέα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας από τη στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας ONS δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στη χώρα σκαρφάλωσε στο 10,1% για τον Ιούλιο σε ετήσια Βάση, που είναι νέο υψηλό 40 ετών.

Η οικονομία της χώρας πιθανώς συρρικνώθηκε

Την ίδια στιγμή εκτιμήσεις οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg αναφέρουν ότι η οικονομία της χώρας πιθανώς συρρικνώθηκε το δεύτερο φετινό τρίμηνο για πρώτη φορά από τότε που η Βρετανία προχώρησε σε αναστολή δραστηριοτήτων (lockdown) για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις αρχές του 2021. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν για το δεύτερο τρίμηνο εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 0,2%, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων από το Bloomberg News εν όψει των επίσημων στοιχείων που πρόκειται να δημοσιευθούν αυτή την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης – Βρετανία: Σε ύφεση η οικονομία το β΄τρίμηνο, εκτιμήσεις για πληθωρισμό έως 13%

Λυγίζουν τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις

Το ράλι στις τιμές της ενέργειας, από το φυσικό αέριο μέχρι το πετρέλαιο και κατ’ επέκταση το ηλεκτρικό ρεύμα έχει πλήξει καίρια τις δαπάνες των νοικοκυριών που βλέπουν να ζουν αυξήσεις που είχαν καταγραφεί τελευταία φορά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Κι αυτό προκαλεί δυσαρέσκεια, εκκλήσεις για αυξήσεις μισθών και διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με έρευνα του Economist, τον Ιούλιο του 2022 πάνω από το 60% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι έχουν περικόψει τις αγορές σε μη άμεσα απαραίτητα προϊόντα. Το 50% ανέφερε ότι στο σπίτι του χρησιμοποιεί πλέον λιγότερο ρεύμα και φυσικό αέριο, ενώ το 40% δήλωσε ότι έχει μειώσει ακόμη και τις αγορές σε τρόφιμα.

«Τα σούπερ μάρκετ δεν είχαν άλλη επιλογή από το να μετακυλίσουν τις αυξήσεις των τιμών από τους προμηθευτές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν άνευ προηγουμένου πληθωρισμό στις πρώτες ύλες και το κόστος εισροών συστατικών», δήλωσε ο σχετικά στο CNBC ο Kien Tan, διευθυντής στρατηγικής λιανικής στην PwC. «Αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο σε κατηγορίες (…) όπως τα γαλακτοκομικά, με αναφορές για την τιμή του λίτρου γάλακτος να έχει υπερδιπλασιαστεί σε ορισμένα καταστήματα από την αρχή του έτους», ανέφερε.

Διαβάστε ακόμα – Βρετανία: Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός

Γρίφος για την Τράπεζα της Αγγλίας

Η κατάσταση αυτή αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Τράπεζα της Αγγλίας η οποία έχει ξεκινήσει ήδη σειρά αυξήσεων στα επιτόκια σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει πραγματοποιήσει έξι διαδοχικές αυξήσεις στο κόστος δανεισμού και πλέον προβλέπει ότι η Βρετανία από το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς που διανύουμε θα εισέλθει στη μεγαλύτερη ύφεση μετά την τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση. Η βουτιά αυτή στην ανάπτυξη θα σηματοδοτήσει παύση στην ανάκαμψη από την πανδημία και την έναρξη μιας πιο παρατεταμένης ύφεσης, η οποία μάλιστα η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει να διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 2024. Είναι ενδεικτικό ότι η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 13,3% έως τον Οκτώβριο.

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος Liz Truss και Rishi Sunak, ένας από τους οποίους θα διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία στις 5 Σεπτεμβρίου μετά από ψηφοφορία μελών του κόμματος, βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση να προσφέρουν ριζικές και άμεσα λύσεις στην ιστορική κρίση κόστους ζωής της χώρας, σχολίαζε το CNBC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας