Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, εν μέσω προσδοκιών ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και αυξανόμενες ανησυχίες για την ύφεση, σύμφωνα με οικονομολόγους που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Reuters.

Αν και παραμένει σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών, ο πληθωρισμός υποχώρησε τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed να αλλάξουν τις τιμές τους καταδεικνύοντας αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β.  μετά από κινήσεις 75 μονάδων βάσης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Διαβάστε επίσης – Μοχάμεντ Ελ-Εριάν: Παραμένει ο κίνδυνος της ύφεσης για τις ΗΠΑ

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεψαν αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας τον επόμενο μήνα, όπως και στην τελευταία δημοσκόπηση, η οποία θα ανέβαζε το βασικό επιτόκιο στο 2,75%-3,00%.  Δεκαοκτώ από τους 94 ερωτηθέντες ανέμεναν ότι η Fed θα κινηθεί προς 75 μονάδες βάσης.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell, που πρόκειται να μιλήσει στο Jackson Hole αυτή την εβδομάδα, είπε ότι «πιθανότατα θα καταστεί σκόπιμο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων».

Διαβάστε επίσης – Wall Street: Στο συμπόσιο της Fed και στην κρίσιμη ομιλία Πάουελ έχουν στραμμένο το βλέμμα τους οι επενδυτές

Προ των πυλών της ύφεσης

Οι επιθετικές αυξήσεις κατά 225 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο και με περισσότερες να ακολουθούν έχουν φέρει την ύφεση πιο κοντά και η έρευνα έδειξε 45% πιθανότητα μιας ύφεσης κατά το επόμενο έτος, από 40% τον Ιούλιο και 50% πιθανότητα σε δύο χρόνια.

«Η ύφεση είναι ένα αναγκαίο κακό και ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε να είμαστε – όπου οι άνθρωποι δεν χάνουν όλα τα χρήματά τους σε υψηλότερες τιμές», σχολίασε ο Φίλιπ Μάρεϊ , στρατηγικός αναλυτής στη Rabobank.

«Δεν χρειάζεται να είναι δύσκολο γιατί συνήθως οι μεγάλες υφέσεις συμβαίνουν σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και αυτή τη στιγμή οι ισολογισμοί των νοικοκυριών είναι ισχυροί».

Τριάντα επτά από τους 48 οικονομολόγους είπαν ότι εάν οι ΗΠΑ εισέλθουν σε ύφεση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, θα είναι σύντομη και ρηχή. Οι δέκα είπε ότι θα ήταν μακριά και ρηχή και μόνο ένας είπε μακριά και βαθιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή